Pedagógusnap

2022.06.08. 10:00

Hárman kaptak elismerő oklevelet a Sárvári Tankerületi Központ ünnepségén

Hárman kaptak elismerő oklevelet a Sárvári Tankerületi Központ tegnapi pedagógusnapi ünnepségén a celldömölki Ádám Jenő Zenei Alapfokú Művészeti Iskola dísztermében.

Tóth Kata

Kovács Róbert, Szabó Ferencné, Zsámboki Anita Zita és Rozmán László az ünnepségen

Forrás: Unger Tamás

Színes műsorral – versekkel, hegedű- és zongoraszóval, énekes-gitáros produkcióval – kedveskedtek a vendégeknek a város és a környék oktatási intézményeinek diákjai. Rozmán László tankerületi igazgató úgy kezdte köszöntőjét: – Jó újra együtt, miután sokáig nélkülöztük egymás társaságát. Majd egy legendás pedagógus, a gimnázium egykori igazgatóhelyettese, Németh Lajos alakját idézte fel.

 – Lajos bácsi megjárta a Don-kanyart. Többször kértük, meséljen. Végül az áttörés 70. évfordulóján írta meg hazatérése történetét. Azt, hogy legyengült állapotukban bajtársa úgy menetelt mellette, hogy az egyik lépésre azt mondta: fiam, a másikra: feleségem. A pedagóguspálya hasonlít ehhez a hazatéréshez. A pedagógusoknak is megvan a kapaszkodójuk: a gyerekek és a hivatás mentén lépkednek előre – mondta, majd megköszönte munkájukat. 

Végül számvetést végzett a befejezett és most folyó projektekről, a pályázatokon nyert összegekről. Rozmán László három pedagógusnak adott át kitüntető oklevelet: Szabó Ferencnének, aki az Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola Kenyeri Telephelyén tanít; Zsámboki Anita Zitának, aki a Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolájának tanára és Kovács Róbertnek, az Ádám Jenő AMI kürt-, trombita-, furulya- és fuvolatanárának.

Zsámboki Anita Zita (Celldömölki Városi Általános Iskola Alsósági Tagiskolája)

Tanári diplomáját 1994-ben szerezte a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán kémia szakos tanárként, majd 2002-ben némettanári oklevelet szerzett. Munkájában sokoldalú, fáradhatatlan, igényes. Az egykori neudaui testvériskolai kapcsolat meghatározó egyénisége.

Kedves, elfogadó személyiség. Gyermek, felnőtt tiszteli és szereti. Nyitott a változásokra, a megújulásra. Rendszeres továbbképzésekkel, önképzéssel gyarapítja szakmai tudását. Több alkalommal eredményesen vett részt az iskolák közti áttanításban, ezzel is ápolva az intézmények közti jó kapcsolatokat.

2014 óta a CVÁI Tagiskolája diákönkormányzatának segítő tanára. Újszerű ötleteivel, változatos programok szervezésével nagyon sokat tett és tesz az iskolai közösség fejlesztéséért. A diákok kezdeményezéseit meghallgatja, a kollégáival megosztja, megvitatja, munkájában felhasználja. Ötleteit szívesen fogadják kollégái és tanítványai egyaránt.

Elkötelezett a fenntarthatóság, a környezettudatos gondolkodás iránt. Kezdetek óta a fenntarthatósági témahét szervezője, irányítója az alsósági iskolában. Ilyen jellegű versenyeken, zöld programokon eredményesen szerepelnek tanítványai. A témához kapcsolódó pályázatok tervezésében, megvalósításában a vezető aktív segítője.

Az osztályfőnöki munkája is példaértékű. Minden tanítványához megtalálja a megfelelő utat, az egyéni bánásmódot. Rendszeresen konzultál a szülőkkel, segítve az osztályába járó tanulók eredményességét, kiegyensúlyozott mindennapjait.

Munkabírása, kitartása, elkötelezettsége a pedagógus pálya iránt példaértékű.

Szabó Ferencné tanító (Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor Általános Iskola Kenyeri Telephelye)

Szabó Ferencné tanító felsőfokú tanulmányait a győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán végezte, ahol 1982-ben szerzett diplomát általános iskolai tanító szakon orosz nyelv és könyvtár szakkollégiumi képzéssel. Pályakezdő pedagógusként az akkori Körzeti, később Fekete István Általános Iskolában helyezkedett el Kenyeriben, ahol az azóta eltelt 40 év alatt kisdiákok százait ismertette és szerettette meg a betűk és számok világával, több generáció nevelkedett szeretetteljes, gondoskodó légkörben kezei között. Pedagógusi pályafutása alatt mindig elhivatottan, példamutatással végezte munkáját.

Az elmúlt négy évtized során iskolája számos szervezeti változáson ment keresztül, amely újabb és újabb kihívások elé állította pedagógusként, osztályfőnökként egyaránt. Rugalmasan alkalmazkodott a modern világ változásaihoz, igyekezett megfelelni a megváltozott pedagógiai szerepeknek. Míg pályakezdő pedagógusként a magas osztálylétszámok, az elmúlt évtizedben a létszámcsökkenés miatti összevont oktatás jelentett újabb kihívást munkájában. 

Az 1990-es évektől gyermekvédelmi feladatokat is ellátott, a tanulók problémáira való érzékenységgel követte nyomon és segítette diákjai testi, lelki, szellemi fejlődését, gyarapodását. Szívügyének tekintette a gyermekek művészeti nevelését, a tanulók befogadó- és alkotókészségének fejlesztését, éveken keresztül kézműves szakkört vezetett tanulói számára. Nagy hangsúlyt fektetett a differenciált képességfejlesztésre, a gyengébb képességű tanulók felzárkóztatására és a tehetséggondozásra egyaránt. Nevelő-oktató munkáját lelkiismeretesen, nagy odafigyeléssel végezte. Mindennapi tevékenységeit a precizitás és az alaposság jellemezte. Példát mutatott diákjainak és kollégáinak is céltudatos, kitartó, felelősségteljes munkavégzésével. Töretlen gyermekszeretete és hivatásszeretete az alappillére minőségi, értékteremtő pedagógiai munkájának.

Kovács Róbert (Ádám Jenő Alapfokú Művészeti Iskola)

Kovács Róbert, 2001-ben kapta első diplomáját, mint kürttanár, kamaraművész, majd ezután 2013-ban egyetemi, okleveles kürttanár végzettséget is szerzett. Volt tanítványunkként, 1995-től, főiskolás korától dolgozik intézményünkben. Hangszeres főszakja (kürt) mellett trombitát, furulyát, fuvolát is tanít. Egyénisége, szakmai felkészültsége, lelkiismeretes munkája, elért szakmai sikerei alapján tantestületünk meghatározó tagja. Régóta a Savaria Szimfonikus Zenekar művésze, jelenleg a kürtszólam szólamvezetője. Pályakezdő korától magas színvonalon tanít, ez idő alatt több zenei pályára lépett növendéke volt, akik közül néhány, jelenleg is  zenekari munkatársa. Ezeken kívül, a felvételiző évfolyam összetételétől függően, a szombathelyi Művészeti Szakgimnázium kürt szakos növendékeinek tanára. Celldömölki tanítványai rendszeresen bekerülnek, az országos kürtverseny döntőjébe, ahol kiemelkedő eredménnyel szerepelnek. Legutóbb idén, a Kisújszálláson megrendezett országos kürtversenyen növendéke különdíjat kapott. Szintén az idei tanévben, a novemberben megrendezett 1. Online Országos Kürtversenyen, tanítványa kiemelt különdíjat ért el. 

Abban, hogy a Celldömölki Városi Általános iskola alsósági tagiskolájában kihelyezett tanszakot működtethetünk, nagy szerepe van barátságos, de határozott  személyiségének, gyerekekkel, szüleikkel való szoros kapcsolatának. Tanítás mellett aktív művészeti tevékenységet folytat a Savaria Szimfonikus Zenekar kürt szólamvezetőjeként, a Savaria Rézfúvós Együttes alapító tagjaként és más alkalmi formációkban. Környezetünk kulturális életének, rendezvényeinek állandó szereplője, tanítványaival együtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában