Szálláshellyel bővült a központ

2023.01.11. 18:07

Avató: vadászkürtök a Farkas-erdő új ökoturisztikai központjánál - videó, fotók

Új, különálló szálláshellyel bővült a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központja. A minden komforttal felszerelt turistaház télen és nyáron egyaránt várja a kikapcsolódni vágyókat.

Polgár Patrícia

Fotó: © Szendi Péter

A turistaház átadóünnepségének kezdetén és végén is vadászkürtök hangja törte meg a csendet Vas vármegye legnagyobb összefüggő erdőtömbje, a Farkas-erdő közepén. A vármegye első védett helyi természeti értéke az Országos Kéktúra útvonalán helyezkedik el a Vasi-Hegyháton, 14 település ölelésében. Számos nevezetességével, tanösvényeivel és immáron új turistaházával éven át várja a túrázókat.

A Káld-Hidegkúti Vadászház, Konferenciaterem és a Kisboldogasszony Erdei Kápolna mellett most már egy 300 négyzetméteres, megújuló energiát használó turistaház is szolgálja az aktív pihenést a Farkas-erdőben. Az ökoturisztikai központ új szálláshelyén múlt év decemberében végezték el az utolsó simításokat. A mintegy 180 millió forintból - a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját költségén - megépült létesítmény nyolc  kétágyas szobával és a hozzájuk tartozó fürdővel, mellékhelyiséggel, közös teakonyhával és étkezővel és fedett kiülővel várja vendégeit.

Az átadón megjelent vendégeket Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Beszédében az ökoturizmus helyi vonatkozásairól, annak előnyeiről beszélt. Hozzátette, a turizmus nem egzisztenciális fogalom, hanem életforma. - Bízom benne, hogy a jövőben központunk nem csupán a vadászatok, konferenciák, családi rendezvények kedvelt helyszíne lesz, hanem a telekhatárban húzódó Kéktúra-útvonalon haladó turisták menedéke is – fogalmazta meg.

V. Németh Zsolt, a kiemelt nemzeti értékekért felelős miniszteri biztos, Káld térségének országgyűlési képviselője ünnepi beszédében egy amerikai költőnőt idézve arról beszélt, hogy az erdő maga az otthon, melyben benne vannak a kezdetek. A Farkaserdő esetében a nevének mesés volta, az erdő, az idősebbek emlékeiben élő és ma is meglévő értékei és a hős vadászpilóta emléke. - Ügyelnünk kell azonban arra, hogy ne csak megőrizzük azt, amit lehet, az értékeinket, de bővítsük is azokat. Jól látható, hogy a Szombathelyi Erdészeti Zrt. gyarapítja ezt a vagyont anyagiakban és szellemiekben is – fogalmazta meg.

- Üzenetértékű, hogy 2023-ban az állami erdőgazdasági cégcsoport első hivatalos, nyilvános eseménye egy turistaház átadása. Az állami erdők a magyar társadalmat szolgálják természeti értékükkel, az általuk fenntartott biodiverzitással, a belőlük származó és folyamatosan megújított faanyaggal, valamint a rekreációs lehetőségeikkel. A magyar erdők mindezen szolgáltatásaira egyformán szüksége van a magyar társadalomnak, nem lehet egyiket sem önkényesen előtérbe helyezni - mondta el Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Káld-Hidegkúti Ökoturisztikai Központjának turistaházát Balasi István, a Gércei Plébánia plébánosa áldotta meg. 

A nemzeti színű szalagot Zambó Péter államtitkár; V. Németh Zsolt, miniszteri biztos, országgyűlési képviselő; Majthényi László, a Vas Vármegyei Közgyűlés elnöke; Vámos Zoltán, Vas vármegye főispánja és dr. Pilisi Gábor, Vas vármegye rendőr-főkapitánya vágták át a turistaház előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában