Népszámlálás

2023.02.21. 15:57

Ausztria lélekszáma nőtt, az osztrák állampolgároké csökkent

Az osztrák statisztikai hivatal szerint Ausztria lakosságszáma 2023 elejére meghaladta a 9,1 millió főt. Burgenland is erőteljesen növekedett,  több mint 300 ezren élnek a tartományban.

Horváth László

Fotó: Mirelaro

- Ausztria gyorsabban nőtt 2022-ben, mint az előző években – számolt be a népszámlálási adatokról Tobias Thomas, az osztrák statisztikai hivatal főigazgatója. - Az ország lakosságszáma az Ukrajnából érkező menekültek következtében a tavalyi esztendő első negyedévében már meghaladta a kilencmilliót. A növekedés a szövetségi fővárosban, Bécsben, 2,6 százalékos volt, Burgenlandban ennek éppen a fele, 1,3. Felső-Ausztriában, Alsó-Ausztriában és Vorarlbergben ez a mutató 1,2 százalék. A legkisebb mértékben (0,8 százalék) Karintiában nőtt lakosság száma. 

A regionális szinten a burgenlandi Ruszton (Rust), az Alsó-ausztriai , Gmünd, Lilienfeld és Wolfsberg városokban egy százalékkal csökkent népesség. Kiemelkedő, 3,2 százalékos növekedést tapasztaltak a statisztikusok a szintén burgenlandi Kismartonban (Eisenstadt), kicsit lemaradva a sorban következik Sankt Pölten, Tulln és Graz.  

Bécsen belül minden önkormányzati körzetben népességnövekedést regisztráltak. A belváros nőtt a legtöbbet (+5,9 százalék), Donaustadt (+4,4 százalék) és Penzing (+4,1) százalék. Egyetlen kerületben, Hernalsban nem változott a lakosság száma. 

Tobias Thomas tájékoztatása szerint 2023 elején Ausztria lakossága több mint 9,1 millió volt. A népességnövekedés mintegy fele a letelepedő ukrán menekültekre vezethető vissza. 

Az adatok alapján 2023. január 1-jén összesen több mint 1,7 millió külföldi állampolgárságú személy élt Ausztriában. A külföldiek aránya a teljes népességen belül a 2022. január 1-jei 17,7 százalékról 2023. január 1-re 19 százalékra  nőtt. A külföldiek száma egy év alatt 144 ezer fővel lett több, míg az ausztriai állampolgároké 16 ezerrel csökkent.  

Ha külföldi nemzeteket vesszük, akkor a németek alkotják a legnagyobb csoportot (225 ezer fő). A második legnagyobb nemzetiségű Ausztriában Románia (147 ezer állampolgár), majd a harmadik helyen Szerbia következik (122 ezer fő).  

A külföldiek közül legjobban az ukrán állampolgárok száma nőtt a leggyorsabban. Egy év alatt 67 ezren telepedtek le az országban, így ők a lekilencedik legnagyobb külföldi népcsoport. A magyarok egyébként a hatodik helyen vannak, a népszámláláskor a lélekszámuk majdnem elérte 100 ezer főt, ez pedig a teljes lakosság 5,6 százalékát jeleni.  

A statisztikai hivatal közléséből az is tudható, hogy idén év elején, minden eddiginél több, mintegy 301 000 ember élt Burgenlandban. A tartományba tavaly 3700 ukrán menekült érkezett. Relatív értelemben a legtöbb osztrák Burgenlandban él. Az Ukrajnából érkező erős beáramlás ellenére itt a legalacsonyabb a külföldiek aránya: 11,2 százalék, azaz 34 ezer fő körüli. Az előrejelzések szerint a tartománynak 2080-ra 328 000 lakosa lesz. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában