Húsvét

2023.04.08. 18:42

Több száz hímes tojást mutat be az istállómúzeum Gencsapátiban - Eredeti karcolt technika Csordás Csabánétól

Csordás Csabáné, a Vas Vármegyei Érték címet is elnyert, híres gencsapáti tojáskarcolási technika egyik jelenlegi „helytartója” egy olyan képpel kívánt ma áldott húsvéti ünnepeket a közösségi oldalon, amely a szőlői házához kapcsolódó ingyenesen látogatható magánmúzeum több száz darabos tojásgyűjteményét láttatja.

MT

Fotó: © Unger Tamás

Az enteriőr a rusztikus hatású, újragondolt, újrakövezett, renovált istálló belsejét mutatja, amiben Csordás Csabáné Marika kialakította a helytörténeti, néprajzi múzeumát.  

 

A gencsapáti tojáskarcolás gyökere a 19. századra nyúlik vissza, amikor egy tanító a feleségével meghonosította a faluban a hímestojás-készítésnek ezt a módját. Kilenc család örökítette, az egyik szál Tamás Bözsi nénié volt, akinek az egyik lánya, Csordás Csabáné. Sokan keresik Csordás Csabáné istállótárlatát, amely a Hunyadi utca 136. szám alatt található. A ház kapuján meg van adva telefonszám is, hogy a messziről jött ember ne kopogtasson hiába. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában