vaol.hu podcast

2023.05.13. 07:00

Dr. Varga Kornél: célunk, hogy csökkenjen a császármetszés gyakorisága, de nem mindenáron - Hallgassa meg!

Biztatják-e a kismamákat, hogy készítsenek szülési tervet? Meddig támogatják a szülés spontán megindulását?  Ezeket a kérdéseket is feltettük dr. Varga Kornélnak, aki március elsejével vette át a szombathelyi Markusovszky-kórház Szülészet–Nőgyógyászati Osztályának vezetését. Részlegük tavaly megújult, de az álmok a fejlődés tekintetében még nagyok.

Tóth Kata

Fotó: © Cseh Gábor

 

 

Több szakorvos visszatért, érkeznek újabb orvosok

Másfél-kétéves megszakítással 1994 óta dolgozik a Markusovszky-kórházban dr. Varga Kornél, akit 2022 év végén kitért fel a kórház vezetése az osztály élére, ő pedig a kérést „alázattal és tisztelettel” elfogadta. Vele együtt négy szakorvos tért vissza a szülészetre. Szeptemberig még két rezidens és további két szakorvos érkezése várható. A létszám így elfogadható lesz – a környező megyei jogú városokhoz képest messze a legmagasabb – mondja a vezető, és dióhéjban tevékenységükről is beszél:

– Vasban egyedüli szülészeti osztályként 1800–1900 közötti az éves születésszámunk. Progresszív betegellátásunk magas szintű, az általános szülészeti feladatokon kívül terhespatológiai részlegünkön sok olyan kórképet gyógyítunk, ami más kórházban nem lehetséges. A jól működő Perinatális Intenzív Centrum révén az éretlen és nagyon éretlen koraszüléseket is ellátjuk. Általános nőgyógyászati betegségeket operálunk, és mivel a kórház onkológiai háttérrel rendelkezik, osztályukon tumorsebészeti csapat is működik – a kiterjesztett műtéteket végzik. Újszülöttosztályunk európai szintű, szülőszobáink otthonosak, és adott a támogató, családbarát környezet: a kísérő a szülő nővel lehet; a kismama a vajúdás alatt szabadon mozoghat; elérhetők a vajúdást megkönnyítő eszközök; a késői köldökzsinór-ellátásra törekszünk, az újszülöttet rögtön mellkasra tesszük; az első napokat végig az édesanya mellett tölti. Minden feltétel adott az első gyermekágyas napok nyugodt átélésére – hangsúlyozza a főorvos. 

Mi a helyzet a császármetszéssel? 

– A beavatkozás gyakorisága nem alacsony. Magyarországon kérésre még nem lehet végezni: rendkívül fontos a megfelelő indikációk feltüntetése. A császármetszések számának növekedéséhez hozzájárul, hogy úgynevezett patológiás terhességből több van, mint régen: elég csak a petesejt-donációval és a lombikbébi-programban teherbe eső édesanyákra gondolni. Ezenkívül az életkorral együtt járó egyéb belgyógyászati betegségek, autoimmun betegségek, neurológiai kórképek, az 1-es típusú diabétesz is növelhetik a számot: minden eset, amikor hüvelyi úton nagyobb lenne a szülés kockázata. Az a célunk, hogy csökkenjen a császármetszés gyakorisága, de nem mindenáron – teszi hozzá.

Újabb felújítások és harc a meddőség ellen

Három ütemben közel 400 millió forintból valósult meg a kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának, valamint a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály gyermekágyas részlegének felújítása. 

A vezető úgy fogalmaz: az álmok és az igények a további fejlődésre vonatkozóan nagyok. Szeretnék a terhespatológiai és a nőgyógyászati osztályt is felújítani, még előbb a kis műtőt átépíteni, lehetőség szerint pályázati forrásból. 

– Korábban meddőségi szakambulancia működött a kórházban. A családpolitika révén most újra van lehetőség a homológ inszemináció bevezetésére. Az Országos Kórházi Főigazgatóságon belül létrejött a Humán Reprodukciós Igazgatóság. Kialakulóban van az ellátórendszer: a tervek szerint minden igénylő számára, a lakóhelyétől számított legfeljebb hatvan kilométerre lesznek meddőségi centrumok. Azokban a vármegyékben, mint Vasban, ahol nincs lombik-centrum, létrejönnek a Vármegyei Meddőségi Szakambulanciák, a Vágyott Gyermekekért Központ ( VAGYOK), amelyek a meddőségi centrumok munkáját előszűréssel segítik. Már itt megszülethetnek a diagnózisok, amik a gyógyuláshoz vezethetnek. A szatellit-betegellátásban is részt kívánunk venni: a felkészítő kezelés, a tüszők létrehozása Szombathelyen történne, majd „elutaznának” a tüszők a legközelebbi lombik-centrumba, ott történne a petesejt-leszívás (tüszőpunkció), majd a beültetés. E központot elsőként akarjuk elindítani az országban. Növelnénk a műtői lehetőségeket, célunk a tumorsebészeti osztály létrehozása, ahonnan már csak egy lépés a népbetegségként emlegetett endometriózis sebészeti gyógyítása. (Infiltratív endometriózis laparoscopos műtéti megoldása.)

Hallgassa meg a további részleteket!

Szülhetnek-e császármetszés után természetes úton a nők? Biztatják-e a kismamákat, hogy készítsenek szülési tervet? Meddig támogatják a szülés spontán megindulását? Mit jelent a gyakorlatban a homológ inszemináció? Ezekre is kitér a vaol.hu podcastjában az ötgyermekes dr. Varga Kornél, és személyes élményéről is mesél, amikor az aranyóra fontossága szóba kerül. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában