Minden nőhöz szólva

2023.10.04. 20:43

Remény és felelősség – figyelemfelhívó kampány kezdődött Szombathelyen a mellrák elleni küzdelemben - fotók

Október az emlőrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület 2012 óta szervez figyelemfelhívó rendezvényeket, az elmúlt években a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Irodával együttműködve, mindig a nőkhöz, minden nőhöz szólva: figyeljenek magukra, járjanak szűrésre! Szerdán a kampánynyitó programon a Városháza előtt lelepleztek egy figyelemfelhívó alkotást – egy női sziluettet, benne homokórával –, és rózsaszínbe öltözött az épület.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

Köszöntőjében dr. Nemény András polgármester személyes élménnyel nyitott: A mellrák legyőzhető című tavaszi szombathelyi kiállítást látva vált a témában „megérintetté”. Remény és felelősség – ezeket emelte ki a betegség elleni küzdelemben. – Felelősséggel tartozunk saját magunkért és a ránk bízott emberekért is: gyermekeinkért, idős szüleinkért, hozzátartozóinkért és barátainkért – mondta.

Dr. Wächter Walter László vármegyei tisztifőorvos arról beszélt: a Vas Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya elhivatott és aktív támogatója az emlőrák elleni küzdelemnek, ami elsősorban a mammográfiás emlőszűrésekre való meghívások szervezésében, koordinálásában, prevenciós programokban ölt testet. Szakmai áttekintésében egyebek mellett szólt arról, hogy Magyarországon rosszindulatú emlődaganat következtében évente több mint 2 ezren veszítik életüket és 8 ezer új esetet diagnosztizálnak. Az emlőrák jól szűrhető. A gyógyulási esélyek annál jobbak, minél korábban ismerik fel a betegséget és kezdik el kezelni, hangsúlyozta.

Az idei kampány szimbólumát – Rudas Balázs grafikus tervezte és a VASART Innovációs Kft. kivitelezte – a Szombathelyiek Egészségéért Egyesület képviseletében Milisitsné Tátrai Beatrix elnök és Csuk Zsuzsanna titkár leplezték le. Az ötlet egy maradandó, figyelemfelhívó alkotás, amely megjelenít mindent, amit üzenni szeretnének: „Mi, nők egyszerre vagyunk erősek és törékenyek. Mi, nők fontosnak tartjuk a szépséget, és szükséges, hogy fontosnak tartsuk az egészséget is! Mi nők uralni próbáljuk az időt, s néha az idő ural mindent” – hangzott el.

A kampány szimbólumával és kiegészítő programokkal számos helyen találkozhatunk októberben Szombathelyen. Az Egyesület és az Egészségfejlesztési Iroda kezdeményezéséhez csatlakozott a Weöres Sándor Színház, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, dr. Baráthné Molnár Mónika könyvtárigazgató, a Városi Vásárcsarnok, a Savaria Múzeum (Képtár és Schrammel-gyűjtemény), az AGORA – Művelődési és Sportház, az AGORA – Savaria Filmszínház és a PTE Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központja. A kampánynyitón közreműködtek az Energy Dance táncosai – produkciójuk alatt rózsaszín fénybe borult a városháza, majd Horváth Meggie adott kis koncertet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában