Átadó

2023.10.08. 09:52

Támogatás a jövőhöz – Utak és hegyi keresztek újultak meg Olaszfán

Utak és hegyi keresztek újultak meg a településen a zártkerti mintaprogramban. Támogatást kaptak a jövőhöz, hangzott el a szombati ünnepi átadón.

Tóth Katalin

Forrás: VN

– Ünnepelni, megköszönni gyűltünk itt össze. Ünnepelni elődeinket, akik a régmúltban szőlőt, gyümölcsfákat telepítettek a körülöttünk lévő domboldalakra, megbecsülni azokat, akik verejtékes munkával kapáltak, kaszáltak, hordták a tőkékről leszüretelt szőlőt, gyümölcsöket és megbecsülni azok hitét, akik a hegyben három helyen állítottak fel keresztet és egy helyen Mária-kápolnát – mondta az átadón Fekete Róbert polgármester. Utalt arra, hogy bár a terület egy jó részét visszavette már a természet, az kezd újraéledni. A hegy jövőjéről azt mondta: a mai nemzedék kezében van. Végül megköszönte a pályázati segítséget, amellyel a hegyre vezető Cseresdombi út vízhordott szakaszát és az Ujhegyen a Dörgicser felé vezető utat is felújíthatták. Ezenkívül három hegyi keresztjük is megújulva várja az arra járókat – az eseményen Köbli Tamás szentpéterfai plébánostól kaptak áldást.

V. Németh Zsolt államtitkár, országgyűlési képviselő a helyszínen úgy fogalmazott: a térség képviseletében évek óta örömmel láthatja, amint egész vidéki közösségek találnak újra magukra azáltal, hogy visszatérnek kedves helyeikre, azokat gondozzák, felújítják, új élettel töltik meg. Olaszfa töretlen gyarapodása mögött is a környezetükre való gondosságot látta. Az utóbbi beruházások sorába illeszkedik a Zártkerti Mintaprogramban felújított utak és keresztek átadása is. 

– Egy kút, két útszakasz és három kereszt – ezek újultak meg pályázati támogatásból, hogy újra bekapcsolják a zártkerti területet a közösség mindennapjaiba, hogy a falu visszataláljon ahhoz a természetközeli és emberléptékű vidéki élethez, ahol az ember és a táj kapcsolata természetes, ahol a munkának, a találkozásoknak és az ünnepeknek is tere van. A kút a forrásokat, az út a lehetőségeket, a keresztek a hitet jelölik – mondta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában