Idézzük fel 2023-at!

2023.12.22. 20:56

Hős vasi tűzoltók Törökországban, búcsúzó séf, vegzáló tinédzserek - legolvasottabb cikkeink februárból

Hónapokra lebontva összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, amiknek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Íme a február:

Vaol.hu

Forrás: vaol.hu

Arról már beszámoltunk, hogy melyek voltak azok az események januárban, amelyek leginkább érdekelték olvasóinkat. A 2023-as év múltidéző sorozatát a februári történésekkel folytatjuk. Lássuk a második hónapot:

Helyi közélet

Mint az ismeretes, szörnyű földrengés rázta meg Törökországot februárban, ami rengeteg halálos áldozatot is követelt. A helyszínen egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen folyamatosan, a nap huszonnégy órájában mentett a magyar tűzoltókból álló HUNOR mentőcsapat, amelynek két vasi lánglovag is a tagja volt. Két csapatban dolgoztak a magyar mentőszervezet tagjai, a csapatokat Alfa és Bravo névre keresztelték. Az első napokban nem nagyon tudtak kapcsolatot teremteni a külvilággal, csak nagyon kevés információt lehetett tudni, ezért volt fontos momentum, amikor rövid beszámoló érkezett néhány fotóval, amelyeken a vasiak számára ismerős arc is felbukkan, Veiczer Krisztiáné, aki a Bravo csapat legénységét erősíti.

A képek azokban a ritka pillanatokban készültek, amikor megálltak egy percre, hogy koszosan, fáradtan, de mégis mosolyogva üzenjék meg nekünk: „Mi jól vagyunk, töretlen a lelkesedésünk, ne aggódjatok miattunk!” 

Veiczer Krisztián miután hazatért törökországi küldetéséből egy közönségtalálkozón tartott beszámolót. 

Helyi kék hírek

Egy borzasztó tragédia is megrázta Vas vármegyét 2023 februárjában. A Közút körmendi kirendeltségének munkatársa életveszélyesen megsérült egy közúti balesetben, mikor a vele szemben érkező autó elütött egy szarvast, ami ezután a Közút autójának csapódott és gyakorlatilag átszakította a jármű tetejét. Az autót vezető 36 éves kétgyermekes apuka a balesetben életveszélyesen megsérült. A férfit a szombathelyi kórházba szállították, ahol hosszú ideig küzdöttek az életéért, de sajnos a szervezete feladta a küzdelmet és fejsérülésébe belehalt.

Helyi bulvár

Búcsút int Őriszentpéternek és Budapesten folytatja Farkas Richárd séf 

Februárban érkezett a hír, hogy a neves Pajta étterem népszerű séfje továbbáll. Farkas Richárd öt és fél éven át vezette a konyhát az őriszentpéteri étteremben, száznyolcvannyolc étlap köthető a nevéhez. A séf progresszív, szezonális és regionális konyhát vitt, ahol hetente változott legalább az étlap fele, így tudták követni a szezont, és vele együtt a több mint ötven helyi termelő és gazda aktuális kínálatát. Az utolsó munkanapja előtt látogattuk meg és beszélgettünk vele hosszan. Lapunknak többek között azt is elmondta, hogy nagyon nehéz volt meghoznia a döntést a távozásról, de mesélt az első pillanatairól a Pajtában, az elismeréseikről és a jövőjéről is. A teljes cikk ITT olvasható!

Olvasói panasz

Telefont, pénzt követelve kortársaikat vegzálják tinédzserek Szombathelyen

Február elején több szülő is felhívta lapunk figyelmét, hogy csapatba verődve támadnak rá tizenévesek náluk kisebbekre Szombathelyen. Három apa – Norbert, Tibor és György – hosszan beszélt azokról az esetekről, amelyek egy részéből már rendőrségi feljelentés is született. A biciklit, a telefont, pénzt vagy éppen a cipőt akarták elvenni a náluk kisebbektől azok a fiatalok, akik különböző csapatokba verődve járják Szombathely utcáit és tereit. 

- Apa, gyere, mert baj van! - ezzel hívta tizenéves fia Györgyöt egy nap, aki nem tétovázott, pár perc alatt a helyszínen termett. Megtudta: először az egyik bevásárlóközpontnál találta meg gyermekét és barátait az egyik banda. Innen a fiúk még „gond” nélkül le tudtak lépni és a korcsolyapályához mentek. Már onnan telefonált később a fiú segítséget kérve az apjától, négyen-öten támadtak rá és verték.

Norbert tizenéves fia küzdősportot űz, meg tudja magát védeni egy kortársával szemben, ám ha négyen-öten veszik körbe, szorult helyzetbe kerül még ő is – mondta el az apuka, aki szemtanúja volt egy ilyen esetnek. Szülőként kellett közbelépnie és fiát elhoznia a helyszínről. Kitért arra is: ez is szerepet játszott abban, hogy januárban rendőri igazoltatás történt a jégcsarnoknál. 

Helyi Sport

Görögtüzet dobtak a magyar szurkolók közé a bosnyákok a szombathelyi kosármeccsen

Egy kosármeccsen történt atrocitás borzolta a kedélyeket februárban, ami olvasóinkat is joggal háborított fel. Egy egészen elképesztő jelenetsor játszódott le a Magyarország-Bosznia-Hercegovina férfi világbajnoki selejtezőn, amit Szombathelyen játszottak le a felek. A hazai szektorok mellett a vendég számára fenntartott lelátórész is megtelt az Aréna Savariában. A bosnyák drukkerek kezdetben csak a hangjukat hallatták, a második negyed második felében azonban már nem a szurkolásé, hanem a rendbontásé volt a főszerep, ugyanis egy valamilyen úton becsempészett görögtűz a szomszédos magyar szektorban landolt, az ott ülő családok között. Az esetről videó is készült, amin jól látható a rémület a gyerekek arcán, ami nem is meglepő, hiszen váratlanul ért mindenkit.

A mérkőzés angol ellenőre egy időre félbe is szakította a találkozót, amíg a csarnok biztonsági emberei rendet nem tettek a bosnyákok szektorában. Azonban a bosnyák drukkerek becsületére legyen mondva, hogy az eset után körbekalapozták a szektort, az összegyűjtött pénzt pedig oda adták annak a hölgynek, akinek a pirotechnikával tönkretették a kabátját.

Helyi hagyomány

Zsilett Zsanett és Tudor Tódor kötött házasságot a viszáki rönkhúzáson

Vas vármegye településein rengeteg különböző hagyományt éltetnek a mai napig, ilyen a viszáki rönkhúzás is, amelyről szóló írásunk minden évben népszerű olvasóink körében. A művelődési háznál gyülekeztek a jelmezbe öltözött rönkhúzók és a násznép tagjai. A kultúrtól hamar a kocsmához ért a nászmenet, ott várakozott a vőlegény, Tudor Tódor, akit Takó Dániel alakított a bolondesküvőn. Az asszonyok be-bekiabáltak mókás rigmusokat, például ilyet: A vőlegény álljon elő, ceruzáját vegye elő! A lányos házig sem kellett messzire menni, hiszen a kocsma szomszédságában van Gérnyiék háza, onnan kérték ki az arát, Zsilett Zsanettet, szerepét Varga Virág vállalta be az idei rönkhúzásra. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában