Feltárás zajlik

2023.12.02. 15:00

Ideiglenesen lekerült a helyéről a kőszegi Szent-Jakab templom Krisztus-domborműve - fotók

Vaol.hu

Forrás: Facebook/A kőszegi templomok kutatása és helyreállítása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, nagymértékű régészeti feltárások zajlottak a kőszegi Szent-Jakab templomban és annak környezetében az elmúlt év során. Tavaly októberben egy 17. századi főúri sír került elő, de a feltárások arra mutatnak, hogy a régészek a "Murányi Vénusz", azaz Széchy Mária, a Kőszegen elhunyt főúrnő sírját is megtalálták.

A feltárások nem csak a templom belső tereit érintették, a kutatók a templom környezetét is vizsgálták, amivel képet kaphattak a múlt korok Kőszegének városképéről is. Pénteken pedig igazán szokatlan látvány fogadta azokat, akik a Szent-Jakab templom környékén jártak, ugyanis eltűnt a nyugati bejárat fölül a Jézust ábrázoló dombormű. Megijedni nem kell, dr. Horváth Detre bencés tanár 1930-ban készült alkotását csak ideiglenesen távolították el a helyéről, hogy az esetlegesen alatta rejtőző korábbi, történeti rétegek kutatása lehetővé váljon a szakemberek számára - olvasható a közösségi oldalon megosztott bejegyzésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában