Ilyen volt 2023

2023.12.24. 03:00

Néhány órát töltöttünk a szombathelyi börtönben, fix traffibox a városban, gyilkossági ügy - legolvasottabb cikkeink márciusban

Hónapokra lebontva összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, amiknek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Íme a március:

Vaol.hu

Forrás: vaol.hu

Arról már beszámoltunk, hogy melyek voltak azok az események januárban és februárban amelyek leginkább érdekelték olvasóinkat. A 2023-as év múltidéző sorozatát a márciusi történésekkel folytatjuk. Lássuk a harmadik hónapot:

Helyi kék hírek

Rendhagyó börtönlátogatás: három óra a "hűvösön" - Zárkába, gumiszobába, rabszállítóba is benéztünk

A média munkatársaiként három órát tölthettünk el a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet falai között márciusban. Az erről szóló cikkünk nem meglepő, hogy nagy népszerűségnek örvendett, hiszen egy teljesen másik világba csöppentünk, amiről kevesen és keveset írnak. 

Szerkesztőségünk is élt a rendhagyó börtönlátogatás lehetőségével, így a szigorú biztonsági előírások betartása mellett is számos háttér-információval gazdagodtunk, egyben bepillanthattunk a rácsokon belüli világba. Például, hogy milyen a beszélő, a "kiétkező bolt", a tornaterem, egy rabszállító autó, vagy éppen a zárka. 

Ismert orvos lehet a sértett - Az egyik elkövető értesüléseink szerint egy pedagógus

Megdöbbentő, de hiteles forrásból származó információk jutottak el szerkesztőségünkhöz márciusban: egy ismert vasi szakorvos a sértettje és egy pedagógus az egyik gyanúsítottja annak a büntetőeljárásnak, amit emberölési kísérlet megalapozott gyanúja miatt indítottak.   

Az akkor rendelkezésre álló adatok alapján egy 26 éves férfi társával, egy 56 éves nővel bántalmazott egy férfit a szombathelyi otthonában. Szerkesztőségünkhöz olyan hivatalosan meg nem erősített, de hiteles forrásból származó információk jutottak el, hogy a büntetőeljárás sértettje egy közismert vasi szakorvos, az ügy egyik gyanúsítottja pedig 56 éves felesége, aki értesüléseink szerint pedagógus. A másik gyanúsított egy 26 éves férfi, aki állítólag az idegennyelv-tanár magántanítványa is volt. Mindkettőjük letartóztatását 30 napra elrendelték. Rövidesen kiderült, hogy értesüléseink helytállónak bizonyultak. Az ügyről ezt követően többször is írtunk az évben és minden bizonnyal még fogunk is. 

Helyi közlekedés

Fix traffibox van Szombathely határában, bármikor mérhetnek belőle

Nagy újdonságnak számított Szombathelyen a sebességmérés ezen fajtája, ezért nem meglepő, hogy a legolvasottabb cikkünk volt az év harmadik hónapjában. Új traffiboxot állítottak fel Szombathely határában, a 86-os főút várost elkerülő szakaszán, a Csaba utca és a Vépi út közötti szakaszon. Azért volt rá szükség, mivel korábban rengeteg súlyos sérüléssel járó, illetve halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Csaba utca kereszteződésében. A traffiboxból nem mérnek állandóan sebességet, de az autósok már csak akkor látják, hogy a boxban épp van-e sebességmérő készülék, amikor már túl közel érnek. Ez volt az első a vasi vármegyeszékhelyen, azóta viszont már telepítettek egy újabbat

Helyi közélet

Ötödik születésnapjukat ünnepelték márciusban az egyházasrádóci hármasikrek

Népszerű cikkünk volt az év harmadik hónapjában egy születésnap. Vagyis pontosabban három, de egy napon. Ötödik születésnapjukat ünnepelték márciusban az egyházasrádóci hármasikrek, két fiú és egy kislány, Kornélia, akinek a fejlődésére újra és újra visszatérünk, mivel agykárosodást szenvedett, de a szülei mindent megtesznek a fejlesztéséért. A családról és a jeles eseményről ITT írtunk!

Fogadjuk el: fájdalom is lesz - Dr. Csernus Imre tartott előadást Szombathelyen

Szombathelyre látogatott az ország egyik legnépszerűbb pszichiátere dr. Csernus Imre, aki az Agorában tartott telt ház előtt előadást, amelyen mi is ott voltunk. Az erről szóló cikkünket szintén sokan olvasták, ami annak tudható be, hogy aki nem tudott elmenni élőben meghallgatni, őt is érdekelte a mondanivalója. Két órába sűrítette „ajánlatait” a népszerű pszichiáter, mert mint mondta: most nem fog arról beszélni, hogy ezt kell csinálni, meg azt kell csinálni. Helyette ajánlatokat hallhattunk – például ahhoz, miért érdemes az őszinte kommunikációt választanunk. 

Csernus nyers, káromkodással tarkított előadásában a humor „fegyverét” szívesen használta, a közönség vette a poénokat. A nevetés – akár saját nyomorunkon – most is sokaknak nyújtott segítséget, hiszen kínálkozott a lehetőség, hogy saját lelkünk legsötétebb bugyraival, önbecsapásaink, hazugságaink már tapasztalható és még várható következményeivel szembesüljünk. Mindebből „ízelítőt” adott a pszichiáter, aki – miközben egy-egy nézőt is megszólított – egymás után hozta a „combos” témákat.

Helyi gazdaság

Stoppot mondott a használtautó-piac Szombathelyen - Szakértőt kérdeztünk a témában

Sok olvasónk kattintott cikkünkbe, amikor a használtautó-piac helyzetét vizsgáltuk egy vasi szakértő segítségével. A kereskedő tapasztalatból, szakértői szemmel választja ki, hozza be az eladásra kínált autókat. 

- A városi autók mindig népszerűek, ahogy az olcsóbb, kétmillió forint alatti, illetve a 3-5 éves példányok is gyorsan elkelnek. Ma már fontos a vevőknek, hogy az autóban legyen klíma, és tudatosan keresek, próbálok hozni színes karosszériás darabokat is a megszokottak mellett - mondta lapunknak Iszak Martin, majd hozzátette: míg tavaly volt, hogy minden nap eladott egy autót, beszélgetésünkkor viszont hetente 3-4-t visznek el. Idén azzal is szembesülnie kellett a kereskedőnek: vad alkudozásba kezdtek az érdeklődők, de mivel eddig sem túl nagy haszonnal dolgoztak, egy bizonyos összeg alá nem tudnak menni. 

Múltidéző

175 éve épült a Bagolyvár, 70 éve állt a gyerekek szolgálatába

Múltidéző sorozatunk nagy népszerűségnek örvend olvasóink körében ez pedig a Bagolyvár történetét bemutató írásunkra hatványozottan igaz volt. Áll egy kastély Szombathely nyugati részén, amelyet az egy és háromnegyed évszázadnyi története során számtalanszor fel kellett újítani, át kellett építeni. Szolgált szőlőültetvények szomszédságába álmodott romantikus kastélyként, árverezésre is bocsátották. De működött benne szovjet hadbíróság és börtön is. A múlt század második felében Úttörőház, majd Gyermekek Háza volt. Negyed évszázada van magántulajdonban. Eredeti neve Károly-vár, ám a homlokzatán elhelyezett, öntöttvasból készült bagoly jóvoltából a köztudatban csak Bagolyvárként maradt meg. A teljes cikkünket ITT találja!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában