Vas Népe-kalendárium

2023.12.02. 07:00

Rugós mérleg, babaház, körforgó és padok - Ha olvasóink segítenek, új játszóterük lehet a bántalmazott gyermekeknek

Két hinta, egy csúszda és néhány kopott pad – így fest most a Vas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) épületében működő Barnahus-szolgálat játszótere. A Barnahus Egyesülettel összefogva nagyot álmodtunk, és abban bízunk, hogy olvasóink segítségével jövő nyárra megújulhat a most sivár park.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

Amint arról már írtunk, bántalmazott, ezen belül is a szexuálisan abuzált gyermekek kihallgatását és szakértői vizsgálatát végzik évek óta Szombathelyen a TEGYESZ épületében működő Barnahus-szolgálatban. Az elmúlt három évben több mint 150 gyermek fordult meg náluk szakértői vizsgálatokon, szaktanácsadói kihallgatásokon. A vizsgálatok hosszan folynak. Azért, hogy a gyermekeknek ne legyen egyhangú az ottlét, kicsit kinyíljanak és el tudják mondani, mi történt velük, szociális munkás szakemberek is foglalkoznak velük. Ehhez eszközparkra van szükség, játékokra, olyan miliőre, amelyben a kicsik el tudnak lazulni. Gyermekbarát udvarra, környezetre, amelyben otthon érzik magukat és egy időre elfelejtik, hogy hivatalos helyen és helyiségben vannak, egy kihallgatószobában.

A bántalmazott gyermekeken kívül a házban működő befogadó otthonban és gyermekotthonban élő, továbbá a nevelőszülői hálózatban kapcsolattartásra érkező gyermekek számára is létfontosságú lenne, hogy kulturált körülmények között, ingergazdag környezetben telhessen az idejük. Naponta legalább egy órát a szabad levegőn kellene tölteniük, a játszótér jelenlegi állapota miatt azonban a nevelőkkel a közeli játszótereket használják vagy a városban sétálnak.

Forrás: Unger Tamás

A Barnahus-szolgálatba érkező gyermekekkel nem találkozhattunk, a befogadó otthonban élők közül néhánnyal azonban igen. (A 3-tól 18 éves korú gyermekek mindegyikét kiemelték a családjukból, ideiglenes hatállyal – 30-60 napot – tartózkodnak az otthonban. A cél az, hogy visszaillesszék őket a családba.) Egytől egyig úgy nyilatkoztak, szeretnek szaladgálni, hintázni, vágynak le az udvarra.

A fentiekből is látszik, hogy Vas vármegyében a gyermekvédelem központi helye a szombathelyi Vörösmarty utcában található épület – nagyon fontos lenne, hogy korszerű és biztonságos játszótere legyen. Most két hintát és egy csúszdát használhatnak a gyerekek. A terveket nézve árnyas, ligetes lesz az 500 négyzetméternyi terület: fákat, növényeket, sövényt telepítenének, új gyepfelületet, térköves burkolatot álmodtak meg és új, az ügyességet, egyensúlyt, koordinációt segítő játékokat: kétüléses rugós mérleget, babaházat, pingpongasztalt, körforgót, egyensúlyozót, új asztalt és támlás padokat.

Olvasóink segítségére számítunk adventi kampányunkban. A mai lapban találnak egy csekket – a Mediaworks Zrt. átvállalta a tervezés, nyomtatás és behúzás több százezer forintos költségeit –, amelyen feladhatják adományaikat, de utalhatnak is a Lapcom Média Alapítvány Vas Népe és vaol.hu olvasói adományoknak nyitott alszámlájára a 12096705–01312657–00300002 számlaszámra december 21. 12 óráig. Köszönjük, ha a gyermekeknek segítenek!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában