18°
29°
15°
Fotó: Horváth Balázs

Kavicsos burkolás helyett aszfaltot szeretnének az útra Rönökön – A polgármester válaszolt

Harmadszorra is ugyanazzal a zúzalékkal akarják burkolni a Határőr utcát, amelyet az eső már kétszer lemosott, a lakók viszont tíz éve szilárd burkolatot szeretnének.

Levélben kereste meg a Határőr utca tíz lakója szerkesztőségünket, mivel – mint írják – az önkormányzat harmadik alkalommal akarja egy szürke poros anyaggal leburkolni az utcájukat, csakhogy ők ebből nem kérnek. A Határőr utca Rönökön a 8-as útról közelíthető meg, a kavicsos út pár méter megtétele után már erősen emelkedik. Lassan haladunk, erre egyébként néhány házilag barkácsolt, 20 km/órás sebességkorlátozásra felszólító tábla is figyelmeztet.

Az érintett, nagyjából négyszáz méteres szakaszon mindössze néhány ház van, az egyikben él Molnár Zoltán, aki gyorsan elmondja, mi is itt a probléma, mert tudja, elsőre nem tűnik olyan vészesnek a helyzet. A Határőr utcát több mint tíz éve, a csatornázás után leaszfaltozták, miután azonban a szilárd burkolat tönkrement, ahelyett, hogy újabb aszfaltréteggel burkolták volna az utat, sötétszürke színű, apró kavicsos porral terítették be, rengeteg bosszúságot okozva az itt élőknek.

Ketten az elégedetlen tíz lakó közül: Molnár Zoltán és Császár Sándor. Megkeseríti életüket a kavicsos út
Fotó: Horváth Balázs

Nagyobb esőzésekkor az apró kavicsos-poros réteget (amely első látásra bazaltzúzaléknak tűnik) a víz lemossa az útról, ez két okból okoz problémát, egyrészt az út menti árkok megtelnek vele, teljesen eltömítve azokat, másrészt húsz centiméter mély nyomvályúk keletkeznek, ami miatt szinte járhatatlanná válik az út. Persze idővel az eltömített árok helyett is már az úton folyik a víz, így a helyzet fokozatosan egyre rosszabb lesz. Télen az út romlása felgyorsul, mivel a hótoló a hóval együtt, az apró köveket is letolja az útról.

Idővel az autók lengéscsillapítója tönkremegy, az alváz megsérül, de több alkalommal történt már baleset is. Volt, aki gyalog, más biciklivel esett el az úton – meséli Zoltán.

Megtudjuk, amikor egy-egy nagyobb eső elmossa az utat, a lakók mindig beszólnak az önkormányzathoz, ahonnan ki is szoktak jönni, és elgereblyézik a nagyobb árkokat, más azonban rendszerint nem történik, és különben is a tüneti kezelés csak a következő nagyobb esőig tart. Probléma az is, amikor nem esik az eső, hanem hosszú ideig szárazság van, ilyenkor az elhaladó autók verik fel a port, megkeserítve az itt élők életét.

Az utcát ugyanis nem csak tucatnyi lakója használja, az itt található egykori határőrlaktanyába két éve egy vadásztársaság költözött, ahol időnként 50-60 autó is megfordul. A terepjárók pedig óriási port vernek fel kerekeikkel, mivel az idegenek a legritkább esetben tartják csak be a lakók kérését, a 20 km/órás sebességkorlátozást. Ettől függetlenül a vadásztársasággal kiváló a viszony, a gond a hozzájuk érkező vendégekkel van – hangsúlyozza a beszélgetéshez időközben csatlakozó és szintén az utcában élő Császár Sándor is.

Az itt élő lakók természetesen megértik, hogy az önkormányzat keze is meg van kötve, hiszen pénz híján nem lehet leaszfaltozni az utat, de úgy érzik, mindenhová máshová jut elegendő forrás, csak éppen ide nem.

Télen az út romlása mindig felgyorsul: a hótoló a hóval együtt tolja le a kavicsos réteget az útról, ezáltal az balesetveszélyessé válik

Molnár Zoltán – aki egyébként nyugalmazott határőrtiszt – szerint valószínűleg történelmi okai is lehetnek annak, hogy az utca mára a település mostohagyerekévé vált. A rendszerváltás előtt az utca – pláne a határőrlaktanya épülete – a térképen sem szerepelt, később ugyan a csatornázást elvégezték, de a gázt már nem vezették be. Mint meséli, szóbeli ígéretet ugyan többször is kaptak a lakók az aszfaltos útról, de eddig még soha nem jutott rá pénz.

Császár Sándor szerint négyzetméterenként 3500 forintból rendes aszfaltot, 1800 forintból pedig kevésbé igényes, de nekik teljesen megfelelő szilárd burkolatot lehetne csinálni, ehelyett most már harmadik alkalommal választja az önkormányzat ugyanazt a nyilvánvalóan rossz megoldást, pedig abból a pénzből, amit eddig az út javítgatására költöttek, régen aszfaltos útjuk lehetne – hangsúlyozza.

Az önkormányzatnál állítólag a vis maior keretből szeretnék az utat helyreállítani a közeljövőben – ennek első nyomai már látszódnak is, az út menti árkot már kitisztították –, csakhogy ebből a forrásból kizárólag az eredeti állapot helyreállítására lehet költeni, vagyis csak a sokszor átkozott bazaltzúzalékos megoldás jöhet szóba. Úgy néz ki tehát, marad minden a régiben, a lakók szárazság idején nyelhetik a port, esőzések idején meg kerülgethetik az árkokat.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Rönök polgármesterét, Pékó Tamás Lajost is, aki szerda délelőttre ígért tájékoztatást.

A polgármester levélben válaszolt, amit változtatás nélkül közlünk:

„A tegnapi napon kaptuk kézhez a Rönök, Határőr utcai lakosok panaszos levelét a Határőr utca állapotával kapcsolatban. Tekintettel arra, hogy a levelet a panaszosok az Ön által vezetett vaol.hu hírportálnak is megküldték, az ügyben az alábbiakról tájékoztatom Önt!
2018. június 07. napján jelentős mennyiségű csapadék zúdult le a településünkre, amely komoly károkat okozott az önkormányzati utakban, így a Határőr utcában is. A Határőr utca útburkolata károsodott, lemosódások, nagy mélységű kimosódások, kátyúk keletkeztek.

Rönök Község Önkormányzata 2018. június 08. napján az ún. vis maior eseményről bejelentéssel és vis maior támogatási igénnyel élt, kérelmünket a Belügyminisztérium részére továbbítottuk. A vis maior támogatás iránti igény megalapozottságáról és a kár helyreállításának költségeiről szakértői vélemény készült, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal és a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei helyszíni szemle során győződtek meg arról, hogy az utak milyen mértékben károsodtak.

Az önkormányzat közel 7 millió forint összegű támogatási igény nyújtott be a Belügyminisztériumhoz a károk helyreállításának támogatására. 2019. február 6. napján kaptuk kézhez a támogatói okiratot, amely szerint a vis maior káresemény miatti helyreállításra az igényelt összeghez képest jelentősen alacsonyabb összeget, 5.097.000.- forintot kapott az önkormányzatunk.

Tekintettel arra, hogy a vis maior támogatást csak helyreállításra lehet felhasználni, ezért az út aszfaltozását a pályázat során nem érvényesíthettük igényként, hanem a független szakértő és az eljárás során eljáró hatóságok által elfogadott műszaki szakmai tartalom szerint az út mellett húzódó árok tisztítása és az útburkolat bazalt meddővel történő javítására kerül sor.

Egyetértünk a Határőr utcai lakosok panaszában foglaltakkal, hiszen az önkormányzat is tisztában van azzal, hogy a bazalt meddővel történő helyreállítás csak ideiglenes megoldás figyelemmel arra, hogy az út a domborzati viszonyok miatt újra és újra károsodni fog a komolyabb esőzések hatására. Önkormányzatunk ugyancsak tisztában van azzal, hogy a bazalt meddő száraz időben porzik, ami zavaró lehet az út mellett élőknek. Ugyanakkor az út aszfaltozása a vis maior támogatásból nem lehetséges.

Rönök Község Önkormányzata nem rendelkezik forrással az utak aszfaltburkolattal történő ellátására, saját bevételeiből azt megoldani nem tudja.
Szerepel az Önkormányzatunk fejlesztési tervei között kiemelt helyen önkormányzati utak aszfaltozása.

Ennek megfelelően a Határőr utcát aszfaltburkolattal kívánjuk a közeljövőben ellátni, amelyhez a szükséges forrást a Magyar Falu Programban meghirdetett önkormányzati tulajdonú utak felújítására kiírt pályázat útján kívánjuk megteremteni. A pályázat előkészítése folyamatban van, melynek benyújtására hamarosan sor kerül.

Amennyiben Rönök Község Önkormányzata pályázati támogatásban részesül, úgy hamarosan sor kerül a Határőr utca (és további önkormányzati utak) aszfaltozására, s az ott lakók problémái is megoldódnak.

Képviselő-testületünk kiemelt feladatként tartja szem előtt a lakosság életkörülményeinek javítását a településen. Céljaink elérésében kizárólag az önkormányzat szűkös anyagi helyzete jelent korlátot. Településünk fejlődéséhez ezért igyekszünk minden saját forrást célszerűen és hatékonyan felhasználni, valamint minden lehetséges pályázati forrást kihasználni a szükséges fejlesztési források megteremtése érdekében.

Kelt, Rönök, 2019. augusztus 14.
Tisztelettel:
Tea Ceces Pékó Tamás Lajos
polgármester ”

Hozzászólások

küszöbön a továbblépés
Babos Tímea már csak egy győzelemre van a főtáblától
korszakos felfedezés / 6 órája
Amerikai kutatók rájöttek, hogy lehet megelőzni az Alzheimer-kórt
Eredményeik a jövőben segíthetnek új gyógyszerek kifejlesztésében.
Gyász
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk IFJ. NÉMETH KÁROLY temetésén részt vettek és mély gyászunkban bármely módon osztoztak. Szülei és családja
"Szeretteim én most elmegyek, Küzdöttem, de már nem lehet. A csend ölel át és a szeretet, Isten veletek." Fájdalommal tudatjuk, hogy KOLTAI JÁNOSNÉ szül. Gergácz Mária életének 78. évében, hosszú betegség után megpihent. Örök nyugalomra helyezése augusztus 24-én, szombaton a 10 órai gyászmisét követően 10.30-kor lesz Gencsapáti-alsó temetőjében. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló gyermekei és családjaik
"Nélküled szomorú, üres a ház, a családból hiányzik egy fénysugár. Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, nem hagytál itt minket, csak álmodni mentél." Fájó szívvel emlékezünk KUTASI LAJOS halálának 1. évfordulóján. Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEDY JULIANNA 91 éves korában elhunyt. Szeretett halottunk hamvait szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOSZORÚS ÖDÖNNÉT szül. Horváth Gizellát 2019. augusztus 17-én éjjel magához szólította az Úr. A gyászmise az ikervári templomban 2019. augusztus 24-én 10.15 órakor, temetése az ikervári temetőben 11 órakor lesz. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél, Nem haltál meg csak álmodni mentél. Szívünkben itt él emléked örökre, Ha látni akarunk felnézünk az égre. A csillagok között utazol tovább, Ott várj ránk, ha időnk lejárt." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, nagypapa, gyermek, testvér, após és rokon CSAPKÓ JÁNOS 59 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2019. augusztus 23-án a 16.30-kor kezdődő gyászmisét követően 17.30-kor lesz az alsószölnöki temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy EŐRY LÁSZLÓNÉ szül. Ferenczy Lenke életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. augusztus 23-án, pénteken 10 órakor lesz a kemenespálfai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. A gyászoló család
"Elfáradtam, megpihenni Hozzád térek Istenem." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FATÉR ANTAL életének 88. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. augusztus 22-én, a mai napon 15 órakor lesz a körmendi temetőben. Gyászmise a temetés napján 10 órakor a Batthyány templomban. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Gyászoló fia, lánya, menye és unokái, dédunokái
"Nem múlnak el ők, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek." Fájdalommal tudatjuk, hogy szerető édesapánk, KERESZTÉNYI ERNŐ életének 88. évében megpihent. Temetése 2019. augusztus 22-én, csütörtökön az uraiújfalui templomban 14 óra 15 perckor kezdődő gyászmisét követően 15 órakor lesz az uraiújfalui temetőben. Gyászoló gyermekei és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH ISTVÁN (FORSZI) 73 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 23-án, a 15 óra 30 perckor kezdődő gyászmisét követően, 16 órakor lesz a simasági temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudajuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DR. KOVÁCSICS ALBIN 84 éves korában 2019. augusztus 11-én elhunyt. Hamvait szűk családi körben, Balatonrendesen végső nyugalomra helyeztük. Gyászoló család
"A szív sajog, a fájdalom nő Nem hoz enyhülést a múló idő. Évre év jön, az idő elrepül tova, De mi téged nem feledünk soha." Fájó szívvel emlékezünk ISZAK CSABA TAMÁS halálának 20. évfordulóján. Szerető családja
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik ZÁVÁR ISTVÁN temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, sírját a szeretet és kegyelet virágaival beborították, bánatunkban bármely módon velünk éreztek. Gyászoló család: Pecöl, Nárai, Torony
"Ő már ott van, ahol nincs fájdalom, örök álmát őrizze béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy POLGÁR LAJOS életének 80. évében hosszú, türelemmel viselt betegségben elhunyt. Temetése augusztus 21-én, szerdán 16 órakor kezdődő gyászmise után 16 óra 30 perckor lesz a hegyfalui temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik temetésén részt vesznek és gyászunkban osztoznak. Gyászoló felesége és gyászoló családja
"Csak az idő múlik, feledni nem lehet Szívünk őrzi drága emlékedet." Szívünk örök fájdalmával emlékezünk drága fiunk, testvérem SZÁJER GERGELY 1988-2018 halálának első évfordulóján. Vigasztalhatatlan szülei, testvére és családja Kemenestaródfa
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KITTLER ERNŐNÉ szül.: Lóránth Mária, Nárai 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. augusztus 30-án, pénteken 12.15-kor lesz a Jáki úti temetőben.
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PETHEŐ ÁRPÁD taxisofőr 81 éves korában 2019.08.08-án visszaadta lelkét a Teremtőnek. Szűk családi körben helyeztük örök nyugalomra a Jáki úti temetőben szülei sírjába. Köszönetünket fejezzük ki a rokonoknak, jóbarátoknak, a Rádió 1 Taxi munkatársainak, hogy fájdalmunkban osztoztak és a temetésen részt vettek. Gyászoló család Szombathely, Zalaegerszeg
VARJU MIKLÓS halálának 3. évfordulóján gyászmisével emlékezünk: Szerető feleséged, fiad, lányod, vőd, anyósod és szeretett kisunokád
"Örök marad az arcod, nevetésed, szavad, mert ez mind a szívünkben marad." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk TAKÁCS ZOLTÁNNÉ szül. Kovács Cecília halálának 4. évfordulóján. Szerető családja
"Istenem, súgd meg neki halkan, lágyan szólj hozzá, hogy ne zavarjam! Álmomban keressen meg engem, Még egyszer hadd lássam, hadd öleljem! Hadd legyen nekem ez a legszebb álmom, Súgd meg neki halkan, én minden nap várom!" SINKÓ RÓBERT 1973-1989 halálának 30. évfordulójára soha el nem múló szeretettel emlékezik szerető Édesanyja
új vizeken / 6 órája
Munkásokról szóló filmmel debütáltak Hollywoodban Obamáék
új korszak / 7 órája
Fütyülnek a szexistákra a bírónők
Befogadás napja '89 / 7 órája
Történelemformáló aktus volt a keletnémet menekültek megsegítése
Futnak, kerekeznek / 7 órája
Remek formában vannak a SZoESE sportolói
Tóth Gábor
labdarúgás / 8 órája
Schimmer Sárváron
Tóth Gábor
kosárlabda / 8 órája
Együtt a Körmend is – Mozgalmas idényre készül Matthias Zollner legénysége
Tóth Judit