Belföld

2010.06.22. 10:20

UD Zrt.-ügy - Debreczenit felmentették a rágalmazás vádja alól

Bűncselekmény hiányában felmentette a rágalmazás vádja alól Debreczeni József közírót az UD Zrt.-vel kapcsolatos megfigyelési ügyben a Fővárosi Bíróság kedden; az ítélet nem jogerős.

MTI

A diktatúra árnyéka című, 2008 szeptemberében a Népszabadságban megjelent cikkében Debreczeni arról írt, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen információszerzés céljából. Emiatt indított a cég magánvádas büntetőeljárást, amelyben a Budapesti II.-III. Kerületi Bíróság márciusban kimondta Debreczeni bűnösségét azzal az indokkal, hogy a közírónak a perben nem sikerült bizonyítania vitatott állításai valóságtartalmát, és ezért 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. 

Kedden a Fővárosi Bíróság a véleményszabadság alkotmányos elvére hivatkozva felmentette Debreczenit. A szóbeli indoklás szerint a cikk egészét, nem pedig kiragadott mondatokat kell vizsgálni. Az inkriminált írás pedig publicisztika volt, egy véleménynyilvánító műfaj, amely nem mindig alapul tényeken, sokkal inkább társadalmi, politikai érzeteken. 

A cikk bevezetése az akkoriban kipattant megfigyelési ügy kronologikus leírása volt. A bíró megjegyezte: ez esetben a valóságbizonyítás nem azt jelenti, hogy a megfigyelési ügy valóban úgy történt-e, ahogy azt a cikk összefoglalja, hanem hogy az akkori sajtóban úgy jelent-e meg. A korabeli sajtóhírek felidézése önmagában még nem híresztelés, a véleménynyilvánítás pedig nem alkalmas becsület csorbítására.

A bíró hivatkozott a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlatára csakúgy, mint a magyar parlament által a napokban elfogadott alkotmánymódosításra, amely a véleményszabadságot erősíti. 

A társadalmi jelenségek értékelése lehet hátrányos egyesek számára, de egy fejlett társadalomban óhatatlanul véleménykülönbségek alakulnak ki, melyeket el kell tudni viselni - mutatott rá a Fővárosi Bíróság bírója, aki szerint fontos, hogy a tisztességes sajtó ne legyen támadható értékítéletei miatt. 

Hozzátette: a sérelmet szenvedett félnek nem feltétlenül a büntetőjog keretein belül van lehetősége jogai védelmére, hanem a polgári bíróság előtt a személyiségi jogok védelme terén.

Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője jelezte, hogy feltehetően fellebbeznek az ítélet ellen. Ebben az esetben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik Debreczeni József UD Zrt.-vel kapcsolatos rágalmazási pere. A megfigyelési ügy kapcsán számos büntető és polgári eljárás indult, melyek javarésze még folyamatban van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!