Fenyőfák az út szélén

2019.01.24. 14:00

Vajon meddig várja sorsát a kidobott karácsonyfa?

Egyre többfelé lehet látni, hogy a kidobott karácsonyfák már halmokban állnak az út mellett. Azért a város nem minden részén jelent ez problémát: van, ahol folyamatosan szállítják el a fákat. Az idén előbb kezdődött a kidobott fenyők begyűjtése, paradox módon ez is hozzájárul ahhoz, hogy most meg mintha egyre több lenne az utcákon az ünnep után magára hagyott fenyő.

Lakosi Gabriella

Az első fuvar az idén Szombathelyen január 2-án már megvolt – most viszont várni kell Fotó: Unger Tamás

Ezek azok a helyek, ahová gyűjtőkonténereket is kihelyezett a Szova. A társaság szóvivőjétől, Potyondi Nikolettől megtudtuk, 144 ilyen van a városban. Ezeket folyamatosan ürítik – a napi feladatok mellől átcsoportosítható munkatársaik és a rendelkezésre álló gépjárművek számától függően.

A családi házas övezetekben viszont nincs ilyen lehetőség. Rendezettebb lenne az utcakép, ha lenne gyűjtő, így viszont a házak előtt a járda szélén vagy a kukák mellett halmokban állnak a fenyők.

Van, ahol már a hónap eleje óta. Ezeken a helyeken ugyanis az eddigiektől eltérően csak két gyűjtési időpontot jelöltek ki. Van, ahol az első fuvar január másodikán volt, míg tavaly a konténereket is csak harmadikán kezdték kitenni a társaság munkatársai. Pedig a legtöbben csak vízkeresztkor – január hatodikán – szedik le a fát. Ezek a kidobott fenyők most akár a hónap végéig is kupacokba rakva, sokszor már teljesen elszáradva várhatják a Szomhull autóit.

Az első fuvar az idén Szombathelyen január 2-án már megvolt – most viszont várni kell Fotó: Unger Tamás

Az Alsóőr utcától az Öntő utcáig, valamint a Stettner Lajos utcától a Minerva lakótelepig tartó területen, a Petőfi telepen és Újperinten 28-án szűnnek meg a kupacok.

Zanaton, és a zanati városrészen, a Söptei út és Lovas út környékén, a Gyöngyös pataktól nyugatra a Rumi Rajki utcától a Brigád utcáig, valamint a Saághy István utcától a Szabadnép utcáig tartó területen 29-én, az Oladi városrésztől a Kálvária utcáig 30-án jön majd az autó.

A Kálvária utcától a Hajnóczi utcáig tartó területen 31-én lesz legközelebb szállítás. Addig maradnak a sokszor nagyon szomorú képet mutató fenyőhalmok.

A Szova kéri, hogy az érintettek a fákat a szállítás napján reggel 7 óráig helyezzék ki az utcára, és ügyeljenek arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos- és gépjárműforgalmat, illetve a parkolást.

Január 31-én a fenyőfagyűjtőpontok megszűnnek, és a családi házas övezetekből sem szállítják el az utána kitett fákat. – Természetesen a lakosság a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a Körmendi úti hulladékudvarban is elhelyezheti díjmentesen a kidobott, lebontott fenyőket – tette hozzá Potyondi Nikolett.

Ez a lehetőség január 31. után is megmarad, így annak sem kell aggódnia, aki kicsit tovább szeretne gyönyörködni a feldíszített karácsonyi jelképben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában