Gyakorlat

2019.11.19. 07:00

Legyen örök az erdő – Terepen az erdészeti egyesület tagjai

Az Országos Erdészeti Egyesület Szombathelyi Csoportja hatodik alkalommal rendezte meg, a Folyamatos erdőborítás a gyakorlatban című terepi programját.

Gyöngyössy Péter

A Köles-tető csertölgyesét harminc év alatt újítják fel

Fotó: GYP

A csaknem ötven résztvevő a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Erdészeti Igazgatósága területén 13 erdőrészletet tekintett meg. Távolabbi megyékből is érkeztek szakemberek. Olyan erdőket jártak be, melyekben természetes folyamatokra alapozó módszereket alkalmaznak. Vép határában a Köles-tető csertölgyeseit szálalóvágással, mintegy harminc év alatt újítják fel. A lékekben már ígéretes a cser­újulat.

A Köles-tető csertölgyesét harminc év alatt újítják fel
Fotó: GYP

A hóvirágról híres sárvári Szatmár-erdőben kialakított lékekben viszont a hektáronkénti milliós ráfordítás sem hozta meg a kívánt eredményt, pedig az ártéri keményfás ligeterdő kezelésének az árvízvédelmi és a természetvédelmi szempontoknak is meg kell felelnie. Bejcgyertyános határában a Farkaserdő gyertyános tölgyesei, bükkösei közül ma már több is megfelel az szálaló erdők kritériumainak. Itt már nincs vágásterület, folyamatos az erdőborítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában