Két szlovén átkelőt nyitottak meg Vas megyében

Szlovénia és Magyarország külügyminisztereinek keddi tárgyalásait követően a két ország rendőr-főkapitányai megállapodtak abban, hogy a két ország határszakaszán korábban elrendelt korlátozásokat részlegesen feloldják.

Tersztyánszky Krisztina

A fotó szerdáról csütörtökre virradóra készült Bajánsenyén: akkor vitték el a torlaszokat

Fotó: Szendi Péter

Így tegnaptól újra megnyitották a Kétvölgy–Kerkafő (Cepinci), illetve a Bajánsenye–Hodos (Őrihodos) határátkelőket, hogy megkönnyítsék a határ túloldalán dolgozók ingázását, illetve az ott termőfölddel rendelkezők munkáját. Tegnap reggeltől a két ország állampolgárai a magyar–szlovén határszakaszon megnyitott valamennyi határátkelőhelyen átléphetnek munkáltatói igazolás, illetve a megművelt földterület tulajdonjogának vagy használati jogának igazolása birtokában – naponta 6 és 19 óra között. Az ingázók a 14 napra előírt hatósági karantén elrendelése, valamint a külföldiekre vonatkozó beléptetési tilalom alól mentesülnek. Mindkét országba belépni és ott közlekedni az ott érvényes szabályok betartásával lehet.

A kétvölgyi átkelő a Szlovén Rába-vidék területén helyezkedik el. Kissné Köles Erika szlovén parlamenti szószóló már a március 12-i határzárás óta kereste a megoldást, hogy legalább egy Vas megyei átkelőhelyet nyissanak meg az ingázók és a földművelők előtt. Dr. Kalmár Ferencnek, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosának írott levelében utalt arra is, hogy a Rába-vidéki szlovén kisebbség számára a gyakorlati szempontok mellett keserű emlékeket idéz az anyaországtól való elszigetelődés.

 

Többen szlovén oldalról is dolgoztak az ügyön, míg a szálak összefutottak, és megszületett a döntés. Doncsecz András, Kétvölgy polgármestere elmondta, bár nem tőlük indult a megkeresés, örülnek a nyitásnak. Néhányan dolgoznak a határ túloldalán, a markovci plébános pedig rendszeresen jön át mezőgazdasági munkát végezni.

Orfaluból többeknek van termőföldje vagy erdeje a túloldali Cepinciben, a korlátozás feloldása lehetővé teszi az aktuális mezőgazdasági munkák elvégzését. Bajánsenyéről többen járnak Muraszombatba dolgozni, nekik az utóbbi hetekben kétszer annyit kellett utazniuk munkába és haza, néhány hodosi lakosnak pedig magyar területen van szántóföldje – tudtuk meg Györke Gyula polgármestertől. Magyarszombatfán is fél tucatnyi Muraszombat, illetve Pártosfalva felé ingázónak jelent könnyebbséget a határnyitás.

Három opció volt, a választást a jó megközelíthetőség indokolja A Szlovén Rába-vidékről a veszélyhelyzet bevezetése előtt Felsőszölnökön, Kétvölgyön és Orfaluban léphettek át az anyaország területére a magyarországi szlovének. Kissné Köles Erika parlamenti szószóló lobbitevékenysége során a kétvölgyi átkelő újranyitását részesítette előnyben, ahol korábban nemzetközi határátkelő volt. A választást indokolja a jó megközelíthetőség és az is, hogy itt a többi helyszíntől eltérően a határ szlovén oldalán áll még egy épület, amely – abban az esetben, ha ellenőrzést, igazoltatást vezetnek be – még jó szolgálatot tehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában