A valódi erő nem erőszak

2020.06.29. 15:28

Első világháborús hadifoglyokra emlékeztek Sitkén

Sitke önkormányzata és a Szent György Lovagrend szervezésében hatodik éve emlékeznek az első világháborús hadifoglyokra. A Kalapos Kútnál szombaton dr. Székely János megyés püspök mutatott be szentmisét.

Tóth Kata

Fotó: Szendi Péter

Kissitkén ideiglenes hadifogolytábor működött 1915-1916 között. A mostoha körülmények között, sátrakban, földkunyhókban élő több mint ezer fogoly közreműködött az ostffyasszonyfai hadifogolytábor építésében, és a Kissitkei Ideiglenes Hadifogolytábor Emlékhelynél található Kalapos Kút is az ő kezük munkája.

 

A kút öt éve, a nagy háború emlékévében közös összefogással újult meg – emlékeztetett az ünnepségen Morgós István, Sitke polgármestere. Rengeteg szenvedés helyszíne volt a valahai tábor, sok katona vesztette itt az életét, hívta fel a figyelmet Székely János a szentmisén. Szent László király ünnepén a szentet az igazi vitézség megtestesítőjeként említette. Mint mondta, a király élete, cselekedetei több okból is kapcsolódnak a hely történetéhez.

Lászlót nagy törvényhozónak nevezte, aki megmentette Szent István örökségét, és pontosan tudta: a törvény nem a szabadság ellen van. Életének üzenetei között említette még: megtanított arra, hogy a valódi erőnek, az igazi vitézségnek nincs köze az erőszakhoz. A megemlékezésen közreműködött a gércei Panágia kórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában