Környezetkímélő tasakokat készítenek Szentgotthárdon

A Muraba Európai Területi Társulás mögött rendkívül aktív, eredményes időszak áll. Az elmúlt hónapok kihívásait úgy tudta átvészelni a szervezet, hogy a hatékony munkavégzést nem befolyásolta jelentősen a vírushelyzet.

Tersztyánszky Krisztina

Az összefogás elkezdődött: Pete-Pikó Emőke szívesen csatlakozott a kezdeményezéshez Fotó: VN/Kocsis Máté

Fotó: MATE KOCSIS

Térséget fejlesztünk és közösséget építünk! Ezt a jelmondatot március elején tűzte zászlajára az intézmény. – Ezzel azt szeretnénk jelezni, hogy amellett, hogy számos beruházást, infrastrukturális fejlesztést segítünk megvalósítani, nekünk épp olyan fontos, hogy az itt élők számára is alternatívát kínáljunk a mindennapokra – tájékoztatott Papp Bálint, a szervezet igazgatója.

– Népszerűsítettünk olyan pályázati lehetőségeket, amelyek a civil közösségek vagy éppen a fiatalok számára voltak elérhetőek, felhívtuk a figyelmet az olvasás fontosságára. Nemrégiben pedig útjára indítottuk a #egyvanbelőle című felhívásunkat, amelynek során többször használatos zöldség-, gyümölcs- és pékárutároló tasakok elkészítésére kértük fel a lakosságot. Ha az akció sikerrel jár, textil alapanyagok felajánlása révén és önkéntes varrók munkájának a gyümölcseként, ingyenesen tudunk ilyen tasakokat adni a lakosság jelentős részének a határ menti területeken mind Magyarországon, mind Szlovéniában. Elsősorban jól szellőző és mosható régi függönyanyagokat, vászon, pamut méterárukat kértünk. Több felajánlás érkezett üzletektől és lakosoktól. Sőt, néhányan már jelentkeztek is, hogy varrással segítenék az akció megvalósulását.

 

Az összefogás elkezdődött: Pete-Pikó Emőke szívesen csatlakozott a
kezdeményezéshez Fotó: VN/Kocsis Máté

Így például Pete-Pikó Emőke is megkezdte már varrógépén a tasakok gyártását, az első adagot a napokban juttatta el a szervezőkhöz. Elmondta, tetszik neki a kezdeményezés és szívesen csatlakozott az önkéntesek táborához. Most örül csak igazán, hogy korábban elvégzett egy varrótanfolyamot, így nem okoznak neki nehézséget a különböző munkafolyamatok.

Az összefogás elkezdődött, de hogy sikeresen megvalósuljon, ahhoz még várnak további jelentkezőket, akár textilmaradék, akár önkéntes munka felajánlásával. Így környezetünk védelméért is tesznek, és erősödik a közösségi szemlélet is.

Papp Bálint hozzátette: a kezdeményezéssel párhuzamosan a szervezet az elmúlt hetekben számos olyan pályázatot nyújtott be, amelyek a Rába-vidéki települési önkormányzatok fejlesztéseit hivatottak megvalósítani. Március óta pedig koordinálják a Motivage elnevezésű, határon átnyúló szlovén–magyar pályázatot, melynek célja egy határon átnyúló idősbarát régió fejlesztése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában