Pápai katonák telepítették a sátrakat a MÁV-rendelőintézet udvarába

Hétfőtől katonai sátrak állnak készenlétben a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. udvarán, arra az esetre, ha az NNK nagyobb számban rendeli el járóképes, tünetmentes kontaktszemélyek tesztelését.

Tersztyánszky Krisztina

A sátor még nem üzemel Fotó: Cseh Gábor

Fotó: © Cseh Gábor

A honvedelem.hu tájékoztatása szerint az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái szeptember 21-én két sátrat telepítettek a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Szombathelyi Egészségügyi Központja részére. A szakrendelő udvarában felállított katonai sátrak a lehetséges koronavírus-fertőzöttek biztonságosabb körülmények között történő mintavételezését fogják segíteni.

A szombathelyi egészségügyi intézmény a Vas Megyei Védelmi Bizottsághoz fordult segítségkérési igényével.

A szakrendelő két készlet 63M katonai sátrat igényelt, amelyben így az épületen kívül végezhetnek PCR-teszteket. Ezeket a mintavételeket elsősorban olyan kontaktszemélyeken fogják elvégezni, akik esetlegesen koronavírus-fertőzöttel érintkezhettek. A sátrak lehetővé teszik, hogy ne a rendelőkben, hanem biztonságos körülmények között, elkülönített módon, előre megadott időpontban történhessen a tesztelés.

Az elkészült felépítményt az egészségügyi központ részéről a gazdasági ­igazgató, Kocsis Enikő, valamint

dr. Kovács Lajos orvos igazgató vette át – szól a honvedelem.hu tájékoztatása.

A sátor még nem üzemel Fotó: Cseh Gábor

Dr. Kovács Lajos, a rendelő orvos igazgatója elmondta: az utóbbi napokban megszületett új szabályozáshoz még nem jött ki a részletes eljárásrend, a sátor egyelőre nem üzemel, de bármikor készen áll a használatra.

– Mi, mint ambuláns mintavételre kijelölt pont, kialakítottuk a tesztelés alapfeltételeit. Beköttettük az elektromos áramot és az ideiglenes fűtés lehetősége is adott a sátrakban. Készenlétben állunk arra az esetre, ha az NNK nagyobb mennyiségű mintavételről hoz határozatot. Naponta akár többtucatnyi tünetmentes kontaktszemély PCR-tesztjét el tudjuk végezni.

Hozzátette: a szakrendelőben, regisztráció szerint jelenleg is folyik a mintavétel azoknál a személyeknél, akik még a múlt héten kaptak határozatot. Az iskolai osztályok tanulóit előre megbeszélt időpontokban, ötperces időközökben fogadják. Az NNK határozattal rendelkező, tünetmentes személyek naponta 10 és 11 óra között az 506-620-as telefonszám 2762-es mellékén kérhetnek időpontot a mintavételre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában