Több beteg kerül kórházba

2021.03.22. 07:00

A szlovének a közeljövőben nem számíthatnak a korlátozások feloldására

Szlovéniában újra súlyosbodni látszik a helyzet, hiszen ismét egyre több fertőzött beteg szorul kórházi kezelésre – hangzott el a ljubljanai válságkabinet pénteki sajtótájékoztatóján. Az oltási stratégia viszont a tervezett ütemben folytatódik, hiszen az EMA engedélyezte az AstraZeneca oltóanyagának további használatát.

Vas Népe

Fotó: VN/RTV Slovenija

Mateja Logar járványügyi szakember elmondta: nőtt a fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma. Főleg az 55 évnél idősebbek körében nő a fertőzöttek aránya, akiknél nagyobb az esélye a kórházi kerülésnek. Ez pedig nagyobb nyomást helyez a kórházakra is, ami miatt a koronavírus- fertőzötteknek fenntartott osztályok további csökkentése nem várható. Így viszont a másfajta egészségügyi ellátásra szorulók kezelése is korlátozott marad. A szakember úgy vélte, az adatok romlásának oka az új vírusvariánsok, legfőképpen a brit vírusmutáns gyors terjedése.

Az egyetlen dolog, amely a járványügyi intézkedések betartása mellett még rendelkezésünkre áll a járvány megfékezésében, az az oltás. A tanácsadó csoport vezetője elégedett azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség megerősítette a szakértők által már korábban elmondottakat, miszerint az AstraZenecával való oltás nem jelent nagyobb kockázatot a vérrögképződés szempontjából. Így folytatódhat az oltás ezzel az oltóanyaggal is.

A tanácsadó csoport vezetőjének véleménye szerint a közeljövőben Szlovénia nem számíthat a korlátozások feloldására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában