Covid-beszámolók több kontinensről: ilyen az élet pandémia idején

Japánban a maszkviselés csak ajánlás, ettől függetlenül megfázás vagy influenza esetén is maszkot vesz, aki beteg. Phoenixben minden nyitva van, az éttermek tele emberekkel, akik úgy gondolják, vége a pandémiának. Moszkvában sem elég fegyelmezettek az emberek.

Tóth Kata

Fotó: VN/Schmitt Csilla

Megfázáskor is maszkot vesz, aki beteg – Schmitt Csilla – Japán

Japán Magyarországhoz hasonlóan közel 440 ezer regisztrált koronavírus-esetnél jár, ami ha a lakosság számát is figyelembe vesszük, sokkal jobb helyzetet mutat. A hazai 15 ezer elhunyttal 8 ezer elhunyt áll szembe. A napi esetszámok ezer körül mozognak, ami negyede a hazainak. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy a népsűrűség a nagyvárosokban a hazai többszöröse, érdemes megfigyelni, mit csinálnak másképp – vetette fel Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság-Szombathely elnöke.

Japán szigetország, a határok lezárását viszonylag könnyen megoldotta, ám a fertőzések alacsony száma inkább az emberek mentalitásának köszönhető. A kormány nem vezetett be az európaihoz hasonló, szankcionálással járó szabályokat. A maszkviselés is csak ajánlás. Ettől függetlenül az utcán nem látni maszk nélkül embereket. Megfázás vagy influenza esetén is maszkot vesz, aki beteg, hogy ne fertőzze embertársait.

– Tavaly tavasszal az első hullám 500, míg a második augusztusban 1 500 fős napi esetszámokat ért el. A harmadik hullámban januárban 7 000 fő feletti napi esetszámok is voltak, én ekkor jártam Japánban. December végén tovább szigorították a beutazási szabályokat, így január 3-a után néhány ország kivételével már vízummal sem engedték be a külföldieket. Január 7-re tervezett utunkat ezért másodikára kellett előrehoznunk. Akkor ehhez üzleti célból kiállított vízumra és 72 órán belüli negatív koronatesztre volt szükség.

Japánba megérkezve a reptéren újabb tesztet kellett elvégeztetni, és még ezután is 14 nap karantén várt a beutazókra. A két hét alatt egy fix szálláshely mellett előírták a tömegközlekedési eszközök használatának tilalmát, illetve, hogy kerüljük az embereket, éttermeket. Naponta egészségügyi jelentést küldtünk be online. Bérautóval jutottunk Tokióból Kiotóba, és ott töltöttük az első két hetet. Olyan szállodát kellett foglalnunk, ahol a szobában van fürdőszoba. Abban az időszakban nőttek a tokiói esetszámok, így ott rendkívüli állapotot rendeltek el: az éttermeket például este 8 órakor bezárták. Mivel ez is csak ajánlás volt, később Tokióba visszaérve találtunk helyeket, melyek tovább is nyitva tartottak. A karantén lejártával kaptunk egy fél oldalas e-mailt a járványügyi hivataltól, melyben hogylétünk után érdeklődtek. Természetesen japánul.

Ekkor Kiotóban a mindennapi életnek még nem voltak korlátozásai. A maszkviselésen kívül szembesültünk érdekes dolgokkal: a kézszárítókat például minden mosdóban üzemen kívül helyezték. A város üresnek tűnk így turisták nélkül, de ez csak még gyönyörűbbé varázsolta. Az esetszámok Kiotóban és Oszakában is emelkedni kezdtek. Mivel a Felnőtté Válás Ünnepe erre az időszakra esik, nem minden körzetben engedték megrendezni, de ahol igen, ott is lázmérés után engedték be a fiatalokat, és transzparensekkel hívták fel a figyelmüket a „social distancing”-re. Pár nappal később a két város is rendkívüli állapot alá került.

A találkozóimat a karantén utáni időszakra ütemeztük: Oszakába, majd Yamagatába utaztunk. Pár napot töltöttünk Hokkaidón, Sapporóban, majd Ishinomakiba látogattunk és onnan indultunk vissza Tokióba. Az északi részen is jellemző volt a maszkviselés, valamint néhány étteremben, múzeumban hőmérsékletet is mértek, vagy adatokat vettek fel, de egyéb korlátozásokkal nem találkoztunk. Általánosságban elmondható, hogy kevesebben voltak az éttermekben, szállodákban, múzeumokban, de ez érthető turisták nélkül.

Tokióhoz közeledve már a vonzáskörzetében szembesültünk a 8 órakor záró éttermekkel, de a múzeumok nyitva tartottak. Természetesen az éttermekben is próbálják védeni a vendégeket. Mozgatható plexi falakkal választják el az asztalokat, de így is volt szálloda ahol, bár egy szobában laktunk, az étteremben csak átlósan ülhettünk le egy négyszemélyes asztalhoz.

Számomra amellett, hogy a járványügyi levelezést japánul bonyolítják, az volt megdöbbentő, hogy a közfürdők is nyitva tartottak. Az onsenben a párás, meleg levegőben az emberek természetesen maszk nélkül mosakodnak, fürdenek. Természetesen ennek is meg van az oka, hiszen sok szállodában a szobák nem rendelkeznek fürdővel, sőt vannak háztartások, amelyek a közfürdőt használják.

Érdekesség még, hogy tavaly a határok lezárása után a japánok utazási támogatást kaptak, mellyel az országon belül jelentős kedvezménnyel nyaralhattak, így próbálták életben tartani a turizmust és a vendéglátást.

A Felnőtté Válás Ünnepére való bejutásra várakoznak maszkos fiatalok Kiotóban Fotó: VN/Schmitt Csilla

Taekwondo -21 fokban, a szabadban – Gáspár Gabriella, Moszkva

Már sokakat beoltottak, február közepén ő is megkapta a második dózist az orosz vakcinából. A szombathelyi születésű Gáspár Gabriella az orosz fővárosból, Moszkvából jelentkezett.

Január 23-ra kaptak időpontot az első oltásra, február 13-án a másodikra, meséli Gabi, és azt emeli ki: jó érzés félelem nélkül élni, és végre találkozhatnak azokkal az ismerőseikkel, akiket ugyancsak oltottak már. Hozzájuk hasonlóan a külföldiek az elsők között regisztráltak az oltásra, az oroszok többségének mintha nem lenne olyan sietős a dolog. (Moszkvában élő, dolgozó külföldiként ők még a szerencsések közé tartoztak: ingyen jutottak a vakcinához, de mostanra csak fizetős lehetőségek vannak.

Gabinak három gyermeke van, mind iskolások. Az állami oktatási intézmények, csakúgy, mint a magán- és nemzetközi iskolák a járványidőszakban végig működtek, kivéve egy másfél hónapos kezdeti tavaszi és egy egyhetes őszi időszakot, amikor a vásárlást és a munkába járást is online kóddal intézhették. A gyerekeik nagykövetségek által működtetett iskolába járnak, ami elővigyázatosabb volt: a másfél hónapos lezárás után online, majd hibrid oktatással folytatták (másnaponkénti jelenlét), de hatodik osztálytól teljesen átálltak az online oktatásra, csak néhány hete váltottak hibrid módszerre, ami úgy tűnik, a tanév végéig marad. Nagy változás, hogy az iskolába a külsős edzőket nem engedik be, így a fiúk fociedzése leállt, a taekwondo-t viszont megtartja az edző a szabadban, akár hóban és -21 fokban.

Taekwondo-edzés a hóban – jobbról Gáspár Gabriella lánya, Léda
Fotó: VN/Gáspár Gabriella

Az üzleteket is csak másfél hónapra zárta be a kormány, kivéve az élelmiszerboltokat, azóta minden nyitva van. Gabi úgy látja, a maszkviselésben nem elég fegyelmezettek az emberek: a boltokban még csak-csak viselik az arcot-orrot takaró védőeszközt, de a boltok közötti folyosókon, a liftben és a bevásárlóközpontokban sokan elhanyagolják. Ő ezért is változtatott a vásárlási szokásain: korábban sosem rendelt haza élelmiszert és háztartási eszközöket, de tavaly március óta online – kényelmesen és biztonságosan – vásárol.

Tavasz óta főszabály szerint nem lehet beutazni Oroszországba, és a külföldi munkavállalókat sem engedik vissza, ha hazalátogatnak. Így nehéz szívvel, de Moszkvában töltötte a család a karácsonyt – most a nyári hazautazás lehetőségében reménykednek.

Ingyenes oltóközpont a Depo nevű utcai piacon Moszkvában Fotó: VN/Gáspár Gabriella

 

Vége a pandémiának? – Balogh Éva, Phoenix

Az üzletekben, éttermekben, hivatalokban kötelező a maszk, írta Balogh Éva, aki Arizona állam fővárosából, az USA ötödik legnépesebb városából jelentkezett.

– A rendelkezések kissé kaotikusak errefelé a különböző szintek – szövetségi, állami, helyi – miatt. Arizona államban nincs érvényben állami szintű maszkkorlátozás: csak az iskolákban, iskolabuszokon és iskolai rendezvényeken kötelező a maszk. A kormány intézkedéseinek megfelelően a kormányzati épületekben és hivatalokban kötelező még arcot takaró védőeszközt viselni. Ezen kívül egyes megyékben, városokban van érvényben maszkviselési kötelezettség, többek között ott, ahol mi élünk. Ez nagyjából annyi jelent, hogy az üzletekben, éttermekben, hivatalokban kötelező a maszk, a „no mask, no service” értelmében nem szolgálnak ki, ha ez nem teljesül. Az utcán a saját belátásunkra bízzák, és errefelé nagyjából mindenki hanyagolja. Én dupla maszkot teszek, ha elhagyom a lakást, futáshoz is maszkot használok, még akkor is, ha elkerülöm az embereket. A józan ész ezt diktálja. Minden nyitva van, az éttermek tele emberekkel, akik úgy gondolják, vége a pandémiának. A védőoltás egyelőre csak 65 év felett elérhető, illetve bizonyos betegségben szenvedőknek, és a tanárokat is elkezdték oltani. A számok még mindig emelkedőben vannak, ami nem csoda, hiszen rengetegen járnak éttermekbe, buliznak, nagy otthoni összejöveteleket tartanak. Szerencsére az üzletek komolyan veszik a szabályokat, és kiebrudaljak a renitenseket. Persze mindig van, aki lázad.

Kiemelt képünkön: A Felnőtté Válás Ünnepére való bejutásra várakoznak maszkos fiatalok Kiotóban

Korábban írtuk:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-vasiaktol-kaptunk-covid-beszamolokat-a-vilag-kulonbozo-pontjairol-4626949/

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vasiak-szemevel-ilyennek-a-mindennapok-a-jarvanyban-europaban-es-a-tengerentulon-4612684/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában