Frissen Vasból

2021.05.16. 18:38

Kamerunig jutott a kőszegi Chernel-kertből indult darázsölyv

A Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban lábadozott 2020 tavaszán az a hím darázsölyv, melyet elengedésekor műholdas jeladóval is elláttak. Hosszabb szünet után érkeztek újra a madárról életjelek.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Pixabay

Kőszegen a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontban lábadozott 2020 tavaszán az a hím darázsölyv, melyet Harka határában találtak legyengült állapotban a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Miután megerősödött, júniusban szabadon engedték, de előtte egy műholdas jeladót kapott a hátára. Mozgását Nigériáig lehetett nyomon követni.

Hosszabb szünet után érkeztek újra jelek. Eszerint a madár egészen Kamerunig eljutott. Már elindult visszafelé, és a Szahara átszelése után közeledik a Földközi-tenger térségéhez.

A darázsölyv lényegesen ritkább a közismert egerész ölyvnél, éppen ezért fokozottan védett. Szinte kizárólag a meleg, déli kitettségű tölgyesekben, gyakran erdőszéleken költ. A felsőcsatári tábor erdei iskolásai májusban többször megfigyelték jellegzetes nászrepülését, amikor szárnyait a teste felett és alatt is összecsapja, szinte tapsol velük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában