Frissen Vasból

2021.05.16. 07:00

Vasban is számos nyári táborozási lehetőséggel kecsegtet az erdészet és a nemzeti park

Szerte az országban számos szolgáltató foglalkozik erdei iskolai programok és nyári táborok lebonyolításával. Ebben a mezőnyben meghatározó szerepet játszanak az állam által fenntartott intézmények.

Gyöngyössy Péter

20210513 Harmatfű látogatóközpont, Lajos Anna, Őriszentpéter, Szendi Péter, Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

A tíz nemzetipark-igazgatóság 24, az erdőgazdálkodói szektor 33 erdei iskolát működtet. Nagy múlttal rendelkezik a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által fenntartott Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola a Kőszegi-hegységben: 1996 és 2004 között jött létre az 1770-ben épült erdészházak bázisán, először az erdészeti múzeum, majd a tanterem, végül a szálláshely. Itt 28 embert, egyosztálynyi gyereket és kísérőiket tudják elszállásolni.

Ha a nemzeti parkok erdei iskoláit összegyűjtő honlapon keresgélünk, meglepve láthatjuk, hogy az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területe fehér folt, pedig Őriszentpéteren, a szalafői leágazásnál ott áll a Harmatfű Erdei Iskola és Szálláshely. A látszólagos ellentmondásra dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója ad magyarázatot.

– A Harmatfű Központ még az Őrségi Nemzeti Park megalakulása előtt épült. Ez lett az Őrségi Tájvédelmi Körzet központja. Az irodáknak is helyet adó épület mögött pedig szálláshely várta a diákcsoportokat. Erdei iskoláknak, osztálykirándulásoknak, táboroknak adott helyet. Az önálló nemzeti parki intézmény kiépülése miatt azonban a szálláshely 2006-tól fokozatosan irodaházzá alakult. Az igazgatóság 2017-ben költözött át az új épületbe, a Harmatfű Központot pedig felújítottuk, másfélszeresére bővítettük, és visszaadtuk az erdei iskolák számára. A neve hamarosan megváltozik, mert a nemzeti parkok által működtetett oktatóközpontok neve természetiskola lesz. Jelenleg 33 főt tudunk elszállásolni 2-3 ágyas szobákban.

Dr. Markovics Tibor elmondta azt is, hogy hamarosan felújítják a korábbi központot, mely előadásoknak, kézműves-foglalkozásoknak is jó helyszíne lesz. Így válik majd teljessé az ismeretterjesztést, szemléletformálást, a környezeti nevelést szolgáló létesítmény.

A természetiskolai programok lebonyolításáért Lajos Anna természetvédelmi mérnök a felelős, aki nem olyan messziről, egy másik szép vidékről, Velemből költözött az Őrségbe. Kérdésünkre elmondta, készen állnak a csoportok fogadására.

– Természetismereti túrákkal, előadásokkal, kézmű­ves-­foglalkozásokkal akár egyhetes programot tudunk összeállítani, nyárra már napközis táborokat szervezünk.

Kiemelt képünkön: Lajos Anna természetvédelmi mérnök felelős a természetiskolai programokért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában