Frissen Vasból

2021.06.05. 06:50

Vas megyéből indulva is befutható nagyívű katonai pálya

Nem mindennap fordul meg tábornok Szombathelyen, ezért amikor itt járt a Vas megyében 200. önkéntes területvédelmi tartalékos szerződés aláírásakor, beszélgetésre kértük Sándor Zsolt vezérőrnagyot.

Merklin Tímea

20210526 Szombathely Sándor Zsolt vezérőrnagy Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Sándor Zsolt kétcsillagos tábornok, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárjának egyike. Testvére a vele párhuzamos katonatiszti karriert futó Sándor Tamás vezér- őrnagy egy másik területen dolgozik: különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Sándor Zsoltot arra kértük, hogy mutassa be, milyen kifutása lehet annak, ha egy Vas megyei kis faluból – amint Magyarországon bárhonnan – önkéntes területvédelmi tartalékosként elindul egy fiatalember a katonai pályán.

A tábornok elmondta, a területvédelmi szervezet van legközelebb bárki lakóhelyéhez, vagyis aki jelentkezik, akár napi bejárással részt tud venni a kiképzési foglalkozásokon. Akár hétvégenként, akár egyben teljesíteni tudja azt a tizenkét modult, ami az alapkiképzettséget jelenti. Mikor ezt befejezte, megkezdheti a szolgálatát, és elgondolkodhat, hogyan tovább.

Szeretne-e szerződéses állományba kerülni, és szerződéses katonaként szolgálatot teljesíteni akár másik katonai szervezet valamelyikénél. Sándor Zsolt a nagyobbakat nevesítette: a tatai lövész dandárt, ahol a nehéz dandár képesség alakul meg vadonatúj eszközökkel, új harckocsikkal, lövegekkel, új harci járművekkel; Debrecent, Hódmezővásárhelyt a gépesített lövészképességekkel és a szolnoki különleges rendeltetésű dandárt, ami a szárazföldi elemet képezi, illetve légierőként a 86-os Helikopter Bázis repülőállományát.

– Ha valaki egészségügyileg, fizikálisan és mentálisan megfelel, tiszti vagy altiszti pályára is léphet képzések útján. Utóbbihoz vezető út az Acélkocka, ami a legnépszerűbb továbbtanulási forma jelenleg – a kisalegység-vezető, rajparancsnokképzést biztosítja –, legutóbb 450 jelentkező volt. Ha valaki a tisztképzésen keresztülment vagy akár polgári főiskolai végzettséggel már rendelkezik, lehetőség van a katonai végzettséggel nem rendelkezők tanfolyamát elvégezni, amely után sor kerülhet a szakmai felkészítésre, és akár vadászpilóta is lehet belőle, de valamelyik katonai szervezetnél is lehet hivatásos vagy szerződéses jogviszonyban álló tiszt.

Lehet végezni egyetemet, külföldi képzést, nyelvi képzést, és akár a Magyar Honvédség egyik parancsnokaként, főtisztként vagy tábornokként vonulhat nyugállományba. Ez a lehetőség minden egyes magyar állampolgár előtt nyitva áll, mindegy, hogy tartalékosként vagy szerződésesként kezdi, vagy altisztként indul vagy tiszti főiskolával – hangsúlyozta a tábornok.

Vas megyei karriertörténetekről szólva kiemelte dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, jelenlegi parlamenti alelnök korábbi munkásságát, aki 1991-től a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott, és 2010–2015 között honvédelmi miniszter lett. A közéleti személyiségen kívül említette, hogy egykori szakasztársai között voltak Vas megyeiek is. Amint mondta, negyven éve van a pályán, és olyan szerencsés, hogy csak kiváló katonái voltak.

Kiemelt képen: Sándor Zsolt a Vas megyei karriertörténetek közül kiemelte dr. Hende Csaba életpályáját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában