Frissen Vasból

2021.07.31. 11:30

A társasház-felújítás versenyfutás az idővel

Az elmúlt hónapokban országszerte megnőtt az építkezési kedv. Az építőanyagok és a szakemberek iránt is nagy a kereslet, ezért emelkedtek az árak. Utánajártunk, mindez hogyan érintette a lakásszövetkezeteket.

Gyöngyössy Péter, Markó Petra

A szombathelyi Derkovits-lakótelepen működő Bem Lakásszövetkezetbe huszonkét épület tartozik: összesen 1700 lakás. A szövetkezetnek nagy múltja van: ötven éve működik. Az elmúlt mintegy húsz évben vállalkozási tevékenységként vállalják társasházak kezelését is. Ma már Körmenden, Szentgotthárdon, Bükön, Bükfürdőn és Csepregen öszszesen 52 társasházat kezel a lakásszövetkezet. Ez pedig összesen 2500–3000 lakást és mintegy tízezer embert jelent

Dr. Beliznai Pálné, a Bem Lakásszövetkezet elnöke kérdésünkre elmondta: a lakásszövetkezethez tartozó házaknál lényegesen gördülékenyebben valósulnak meg a különböző karbantartási, javítási és felújítási munkák. A januári igazgatósági gyűlésen már eldől, hogy a következő egy évben melyik épületben milyen munkákat fognak elvégezni, melyen a döntést május 31-éig a küldöttgyűlés hagyja jóvá. A vállalkozásban kezelt társasházak esetében más a helyzet. Lényegesen több szervezést igényel a munkák megvalósítása. Itt egyes házakkal, illetve a lakókkal állnak kapcsolatban. Többéves tapasztalat alapján nem építhetnek az olyan összejövetelekre, melyekre az érintettek tíz százaléka megy csak el. Ezért itt az írásos szavazás módszerét alkalmazzák. Ez viszont időigényes folyamat.

A kétféle működési módból következik, hogy az építőanyagok árának emelkedése, illetve a szakemberhiány máshogyan hat a szövetkezeti lakások és a társasházak működtetésére. Beliznai Pálné 25 éve vezeti a Bem Lakásszövetkezetet.

– Az elmúlt évtizedek alatt kialakult az a vállalkozói kör, amelyre építhetünk – mondta. – Legyen az egy kisebb munka, festés, duguláselhárítás vagy több milliós felújítási munka, mint legutóbb a Derkovits-lakótelep tégla­blokkos, 1965-ben épült házai, ahol az akkor 16 Amperre tervezett teljes elektromos hálózatot ki kellett cserélni. Nincs olyan probléma, amire ne lenne megfelelő szakemberünk – a tervezésre, kivitelezésre egyaránt. Nem önmagában az építőanyagok drágulása a probléma, hanem az, hogy ez egy rendkívül gyors folyamat. A szövetkezeti lakások esetében ez nem akadályozza a munkákat, mert januárban eldől az egész évre, hogy hol, milyen munkák lesznek. A tervek alapján a kivitelező vállalkozók fel tudnak készülni, időben beszerzik a szükséges anyagokat. A gyors drágulás a társasházaknál probléma. A vállalkozók által készített árajánlat ugyanis akkor tartható, ha két héten belül döntés születik arról, hogy számolhatnak-e a munkával. Ha csúszik a döntés, akkor nagy eséllyel az építőanyagok ára annyit változik, hogy nem tartható az ajánlat. A szövetkezeti munkáknál ez nem okoz gondot, de a társasházaknál minden munkát meg kell szavaztatni, és az érkezett árajánlatokat is. Itt nem könnyű összehozni, hogy mindez két hét alatt lebonyolódjon.

Kurucz Éva, aki Körmenden is több ház kezelésével foglalkozik, lapunk érdeklődésére elmondta: nemcsak az árakkal van probléma, hanem azzal is, hogy egy kisebb albetéttel rendelkező társasháznál, – ahol mindössze tíz-húsz lakás van – olyan lassan gyűlik a pénz, amit a felújításra szánnak, hogy lehetetlen bármilyen komolyabb felújítást megvalósítani. Az önerő is csak évek múlva jöhet össze – hangsúlyozta.

Minden évben téma a közgyűléseken a felújítás, de nem tudnak kifizetni milliós tételeket a szigetelésre vagy tetőcserére a házak hitel nélkül.

Idén tovább nehezíti a dolgot, hogy a vállalkozók egy-két hétig tartják csak az ajánlatokat a magas anyagárak miatt, ennyi idő alatt pedig meg sem tudják szavaztatni a lakókkal, nem megy át a hitelkérelem sem a bankon, így ismét csak falakba ütköznek.

Kiemelt képünkön: A szombathelyi Apáczai Csere János sétányon lévő társasház felújításáról korábban döntöttek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában