Frissen Vasból

2021.08.10. 11:30

Felavatták a felújított haranglábat és a játszóteret Magyarnádalján

Kettős ünnepet ültek vasárnap a településen. A felújított haranglábat és a korszerű játékokkal felszerelt játszóteret avatták.

Tersztyánszky Krisztina

V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője ezzel is kezdte köszöntőjét: Magyarnádalja jó példa rá, hogy a Magyar falu program az idén minden korosztálynak kedvez pályázataival. Szólt a harangról, amely jelzés, ritmus, a közösségi összetartozás jele, hosszú századokon át változatlanul jelen van a kereszténység életében.

A magyarnádaljai harangláb történetéről Huszár János helytörténész mesélt. A négyoszlopos, ácskötésekkel összetartott faépítményt éppen kétszáz évvel ezelőtt, 1821-ben emelték. Az őrségi hasonlóktól az különbözteti meg, hogy zárt a két tető közötti rész. Az elhasználódott fazsindelyt az ötvenes években egy magánszemély cseréltette ki lemezburkolatra. A harangláb 1968-ig az út másik oldalán állt, akkor járdaépítés miatt át kellett hozni a jelenlegi helyére. A lakosság rönkökön továbbítva oldotta meg az átköltöztetést, elforgatást. A toronyban az első világháborúban beolvasztott helyett 1927-ben öntetett százkilós harang szól háromszor naponta. A haranglábat az Együtt Magyarnádaljáért Egyesület által elnyert csaknem hatmillió forintos támogatásból újították meg, minden elhasználódott elemet kicserélve.

Az ünnepség a játszótér felavatásával folytatódott. Balogh János polgármester büszkén számolt be róla, hogy a 262 lelkes faluban ötven gyermek él, így a Molnár Katalin tervei szerint, ötmillió forintból megújult, szép játszótér folyamatosan használatban van. Az országgyűlési képviselő itt szerepet cserélt a párnán ollót hozó kislánnyal. Így a nemzetiszínű szalagot Horváth-Bodorits Róza hét és fél éves helyi tanuló vágta át az új játékszereken.

Kiemelt képünkön: Balogh János, Németh Noémi, az Együtt Magyarnádaljáért Egyesület elnöke és V. Németh Zsolt avatta fel a felújított haranglábat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában