Frissen Vasból

2021.08.10. 13:00

Zenével, tűzijátékkal emlékeznek Vasváron

A Békenap idén sem maradhat el. Már több mint egy évtizedes hagyomány, hogy az 1664. augusztus 10-én megkötött vasvári béke emlékére tematikus napot tart a város a Fő téren és a Béke Házban.

Pogács Mónika

– Az esemény váza az évek során már kialakult és bevált. Ehhez ragaszkodunk idén is. Szombaton délután fél öttől a borverseny eredményhirdetésével indul a program a Fő téren, ahol bemutatjuk a Város borát is. A díjnyertes nedűt meg is lehet majd kóstolni. Az eseményen a Hungaricus együttes játszik a Királyok Kútjánál – mondta Tóth Balázs polgármester.

Azt is hozzátette: az eredményhirdetést a város borversenyéről a Bárányfesztiválon tartották a pandémia előtti időszakig. Azonban már tavaly és idén is elmaradt az ismert okok miatt maga a fesztivál és az eredményhirdetés is. Így a Város bora cím hivatalos kihirdetése is felsorakozik a Békenap programjai közé.

A Fő téri rendezvény után a vendégeket a Béke Házba invitálják a szervezők, ahol este hattól Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész tárlatvezetésre kalauzolja az érdeklődőket a Béke Házban található Vasi Képzőművészeti Gyűjtemény művei között. Ezt követi a Hungaricus együttes koncertje Jánosi András, a Zeneakadémia népzenei tanszékének művésztanára vezetésével ugyanitt, a Béke Házban.

A Békenap programját este vízi- és tűzijáték színesíti. A szervezők ez utóbbi attrakciót nem csak turistacsalogatónak szánják. A krónikák szerint a napot a vasvári békekötés örömére a csapatok egykor vigadozással, tűzijátékkal fejezték be. Ezt a hagyományt eleveníti fel Vasvár idén is a program- elemmel.

A tematikus napot ezúttal színházi előadás zárja majd. Csengey Dénes A tejút lovasa című monodrámáját a Vasvári Játékszín előadásában 21 órától tekinthetik meg az érdeklődők, ugyancsak a Béke Házban.

Kiemelt képünkön: A Békenap legtöbb rendezvényének a Béke Ház ad helyet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában