Frissen Vasból

2021.09.14. 14:00

Halmosi Zsolt, az országos idegenrendészeti főigazgató – Csaknem ezer munkatársa évente mintegy százezer kérelmet bírál el

Dr. Halmosi Zsolt rendőr vezér- őrnagy, volt Vas megyei rendőrfőkapitány, országos rendőrfőkapitány-helyettes szeptember 1-jétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatója.

Vas Népe

Az egész hivatalt irányítja, amelynek hatásköre a külföldiek Magyarországon való tartózkodásának ellenőrzése, engedélyezése. A szervezet 21 éve alakult, van hét régiós központja, a Győr-Moson-Sopron megyeihez tartozik Vas megye. Csaknem ezer munkatársa dolgozik azon, hogy ha külföldiek Magyarországra érkeznek, az itt tartózkodáshoz szükséges jogosítványaik rendben legyenek, kiadják az engedélyeket, és elbírálják a menedékkérelmeket. Egy évben körülbelül százezres nagyságrendű kérelemmel foglalkoznak. Amint megtudtuk: Magyarországon körülbelül 360 ezer külföldinek van jogosultsága itt élni, munkát végezni vagy tanulni.

Halmosi Zsolt arról is beszélt, hogy ebben az évben háromszorosára emelkedett a korábbi időszakhoz képest a határon illegálisan belépni szándékozók száma, az illegális határátlépés elsősorban a szerb-magyar határszakaszon vált intenzívvé. A rendőrök sok rendszert működtetnek, amivel próbálják ezt minimalizálni, az idegenrendészet feladata pedig az, hogy ha olyan tevékenységeket folytatnak nálunk, ami a magyar jogszabályokba ütközik, akkor intézkedjenek velük szemben, például vonják vissza a tartózkodási engedélyüket.

Ha például valaki bűncselekményt követ el, vagy ha nincs a megélhetését biztosító legális jövedelme. Ha valaki belép Magyarország területére, igazolnia kell, hogy miért jön: tanulmányi, munkavállalási vagy családegyesítési céllal. Ha azt tapasztalják, hogy ez meghiúsult, mert például otthagyta az iskolát, amiért Magyarországra jött, akkor az idegenrendészetnek vannak intézkedési kötelezettségei. Aki illegálisan érkezik, arra is vonatkoznak a nemzeti jogszabályok – ezek tartalmazzák: külföldi állampolgár csak a schengeni szabályoknak megfelelő belépési feltételek igazolásával tartózkodhat Magyarországon. Akinek nincs érvényes útlevele, vízuma, azt illegális határátlépőnek kell tekinteni, és ki kell toloncolni az ország területéről.

– Elsődleges tapasztalatom az, hogy a legálisan Magyarországon élő emberek rendkívül hasznos tagjai a társadalomnak – mondta a főigazgató. – Nem azokkal van problémánk, akik legálisan vannak itt, a törvények betartásával érkeznek Magyarországra, hanem azokkal, akik megszegnek mindenféle előírást, és illegálisan kívánnak az EU területére érkezni. Nagyon gyakran felmerülő kérdés, hogy a menedékhez való jogot Magyarország biztosítja-e.

Igen, mindenkinek biztosítja Magyarország ezt a jogot, de azt nehéz megértenem, hogy egyébként miért követeli Magyarországon az Európai Unió a menedékhez való jog biztosítását azoknak, akik egyébként az Európai Unió egyik tagállamából érkeznek, hiszen ott megkapják a menedékhez való jogot. A genfi egyezmény nem teszi lehetővé, hogy zöld határon keresztül érkezzenek egy ország területére illegális migránsok.

Ezt egyetlen esetben teszi lehetővé: ha az az ország, ahonnan érkeznek, üldözi őket. Nehéz azt elképzelni, hogy Görögország, Szerbia, Észak-Macedónia vagy Bulgária üldözi őket. Magyarországra nem tudnak máshonnan érkezni ezek a menekültek, mint Bulgáriából és Görögországból. Akik a Nyugat-Balkánon élnek, albánok, szerbek, azoknak van lehetőségük Magyarországra bejönni, és menedéket kérni. Véleményem szerint egyébként mindenkinek ott kell megvárni a menedékkérelem elbírálását, ahol beadta.

A főigazgatót Vas megyéről is kérdeztük, ahova főleg munkavégzés céljával érkeznek külföldiek.

Vas megye sok olyan ipari üzemet, szolgáltató céget mondhat magáénak, amelyek foglalkoztatnak külföldi állampolgárokat is, és a munkavállalásukhoz szükséges engedélyeket az idegenrendészet biztosítja. Ugyanígy az egyetemen tanuló diákok tartózkodási engedélyét, vagy a családegyesítés miatt érkező külföldi állampolgárok ügyeit, ha például valaki feleségként, gyerekként érkezik, mert a férjének, szülőjének itt van feladata.

Kiemelt képünkön: Dr. Halmosi Zsolt szeptember 1. óta az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság első embere

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában