Frissen Vasból

2021.09.16. 12:30

Utánanéztünk, mely iparágak a legbalesetveszélyesebbek

Idén a mikrovállalkozásoknál dolgozó középkorúakkal történt a legtöbb tragikus eset, miközben a balesetek zöme a kis- és középvállalkozásnál következett be.

Budai Dávid

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium félévente öszszegzi, hol milyen munkahelyi balesetek történtek. A tájékoztató, amely az augusztus 8-áig beérkezett és nyilvántartásba vett munkabaleseti jegyzőkönyvek összesített, feldolgozott adatait tartalmazza, arra is választ ad, hogy hol a legveszélyesebb dolgozni. Január óta 9443 munkahelyi baleset történt, ez ötéves távlatban nézve a legjobb féléves adat. Harmincan veszítették életüket, miközben dolgoztak, eggyel többen, mint 2020 azonos időszakában, súlyos balesetből viszont kevesebb történt. A balesetek több mint fele a 10–249 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozásnál történt, ahogyan a csonkulásos esetek nagy része is.

A haláleseteknek több mint fele azonban a legkisebb, 1–9 főt foglalkoztató, úgynevezett mikrovállalkozásoknál következett be, az esetek harmada pedig a 45–54 éves korosztályt érintette. A legtöbb baleset a feldolgozó-, gép- és épít őiparban, a szállítás, raktározás, posta, távközlés területén, valamint a kereskedelmi ágazatban történt, a halálos áldozatoknak viszont több mint a harmada az építőiparban dolgozott. A hatóságok fél év alatt közel negyvenmillió forint értékben szabtak ki munkavédelmi bírságot különböző mulasztások és szabálytalanságok miatt. Vas megyében 327 munkahelyi balesetet jegyzőkönyveztek, haláleset szerencsére nem, de csonkulásos baleset hét is történt.

Kiemelt képen: Be kell tartani a biztonsági előírásokat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában