Frissen Vasból

2021.10.08. 12:00

A Kőszegi-hegységben még mindig nagy probléma a szemetelés, az illegális szemét

Lassan a városokban, a városhoz közeli erdőkben mindent maga alá temet a szemét, és ugyan a kevesebb szemét termelődésére vannak különböző próbálkozások (lebomló evőeszköz, környezetbarát csomagolás, repohár), még mindig irányíthatatlan mértékben telnek meg a kukák, a szeméttelepek.

vaol.hu

20210412 Dunaújváros Szemét, eldobált hulladék a város közeli erdőben Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SZZSE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: MW-archív

Az még mindig kisebb baj, ha a kukába, szeméttelepre kerül, de sajnos egyre jobban elharapódzik az a tendencia, hogy az emberek a környezetükre, a természetre sem figyelve hajítják el az üres műanyagpalackot (450 év a lebomlási ideje), csokipapírt és cigaretta csikket (10-12 év alatt tűnik el).

Nincs ez másképp megyénk egyik legszebb részével, a Kőszegi-hegységgel sem. – A Kőszegi-hegység területén is valós probléma a szemetelés, különösen azok a frekventált, sokak által látogatott turistacélpontok érintettek, ahol parkolóhelyek vannak, illetve a leginkább használt turistacélpontok a Hétforrás és az Óház-kilátó. Az utak mentén egyre gyakoribbá váltak az illegális törmelék elhelyezések, illetve a települések közvetlen közelében a zöldhulladék lerakók – mondta el Kóródi Blanka, természetvédelmi területfelügyelő, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. – Egyértelműen megfigyelhető az, hogy a szemetelés ott gyakoribb, ahol gépkocsiforgalom van, azokon a pontokon, amik jól megközelíthetőek járművel.

A hegynek sorompóval elzárt területein nagyobb szerencséjük van, ott kevesebb illegális szemét termelődik. Összességében az is megállapítható, hogy a gyalogos turisták, akik hosszabb távokat teljesítenek, környezettudatosabbak, természettisztelőbbek, mint azok, akik autóval kirándulnak. Az erdőterület döntő része a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vagyonkezelésében van, ők is rendszeresen figyelik a terület állapotát, szednek össze nagyobb szeméthalmokat, amiket ott hagytak a turisták. Azonban ezt kiegészítve mindig vannak olyan programok, amik a szemétszedésre irányulnak. Legutóbb az Írottkő Natúrparkért Egyesület Puregreen projektje keretében önkéntesek és helyi szervezetek bevonásával elhagyott hajléktalanszállásoktól tisztították meg a területet – tudtuk meg Kóródi Blankától.

Örökös szélmalomharcot vívnak, de az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai igyekeznek mindent megtenni, hogy sokak által kedvelt hegységünk a lehető legtisztább maradjon. A turistacélpontok, parkolók környezetében vannak táblák, amiken piktogramokkal arra figyelmeztetnek, hogy mit szabad és mit nem szabad a hegyen, az egyik ilyen a szemetelés kerülése.

Alapvetően az emberek hozzáállását kellene megváltoztatni, mielőtt globálisan megoldásokban gondolkozunk, mert amennyiben eldobálják a szemetet, nem vigyáznak a természet értékeire, akkor, ha nem is ők, de a gyerekeik, unokáik már nem élvezhetik, nem gyönyörködhetnek abban, amiről úgy érzik, nekik jár és természetes.

Kiemelt képünkön: A Kőszegi-hegységet sem kímélik a szemetelők

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában