Sportoló

2021.12.22. 07:00

Tokió után újra edz Ekler Luca, paralimpiai bajnok

A paralimpiai bajnok Ekler Luca még most sem fogta fel teljesen mekkora dolgot vitt véghez a nyáron Tokióban.

Pum András

Forrás: Földi Imre

A budapesti TFSE fővárosban élő, sportolója, Ekler Luca négy versenyszámban is indult a nyári, tokiói paralimpián. Százméteres futásban negyedik, 400 méteren ötödik lett, míg távolugrásban két világcsúcsot is ugorva paralimpiai aranyérmet szerzett. Luca a verseny után még a budapesti Eucharisztikus Kongresszus önkéntes hírnökeként dolgozott, majd felkéréseknek, meghívásoknak, interjúknak tett eleget, aztán kicsit elment nyaralni is. És bár Luca pihenője alatt sem teljesen állt le, pár hete már edzeni kezdett hiszen jövőre több, nagy versenyen is elindul.

-Előzőleg nagyon sokszor elképzeltem, milyen lesz az olimpia, a versenyek, de a valóság minden várakozásomat felülmúlta. – mondta Ekler Luca a tokiói paralimpiáról. – Csodálatos élmény volt! Borzasztóan örültem a paralimpiai aranynak, biztos, hogy erre mindig úgy fogok visszaemlékezni, mint pályafutásom egyik legkedvesebb versenyére.

-A paralimpia után rengeteg megkeresésem volt, mindenhová nem is tudtam eljutni – mondta Luca. – Viszont Budapesten és Szombathelyen sok meghívásnak eleget tettem. Sok Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam, a legnagyobb élmény a Gothárd Jenő Általános Iskolában ért – anno én is ide jártam. Amikor beléptem, a diákok sorfalat álltak, mindenki tapsolt, a hangszórókból amolyan győzelmi dalok szóltak – tényleg megható fogadtatás volt. Rengeteg közös fotó is készült, nagyon jó volt visszatérni a sulimba. Aztán a margitszigeti fogyatékkal élők sportágválasztója is nagy élmény volt számomra.

-Mennyire ismernek fel az utcán, üzletben a fővárosban, ahol élsz és mennyire tudták ki vagy, Szombathelyen?

-Budapesten ez nem jellemző, csupán egy-két alkalom volt, amikor felismertek és gratuláltak. Viszont éppen a fővárosban akadt egy érdekes sztorim. Egy interjú után taxival hoztak haza, láttam a sofőrön, hogy nagyon töri a fejét, úgy tűnt, valahonnan ismerős vagyok a számára. Miután megálltunk, megkérdezte: „Ne haragudj, nem az Ekler Luca vagy?” Kiderült, hogy éjszakánként amikor fuvarra várt, sokszor nézte a kocsiban az M4 Sport tokiói közvetítéseit és így képben volt velem kapcsolatban. Szombathelyen ugyan csak egy hetet töltöttem a nyáron, de amikor például elmentem futni, csak egy óra után tudtam elkezdeni a napi penzumomat, annyian felismertek, megállítottak, gratuláltak, beszélgettünk és sok-sok közös fotót is készítettek.

-Azért sikerült pihenned is?

-Igen, összesen tíz felejthetetlen napot töltöttem külföldön. Cipruson, valamint Görögországban, Zakynthos szigetén nyaraltam, sikerült kikapcsolódnom, feltöltődnöm.

-Felfogtad már, leülepedett benned, hogy mekkora dolgot vittél véghez? Illetve sokat gondolsz Tokióra?

-Még mindig bennem van az élmény és igen, azóta is sokat gondolok rá. Egyszerűen csodálatos érzés. Szerintem még kell egy kis idő, mire teljesen felfogom mit is értem el.

-Mikor kezded el az edzéseket?

-Valójában eddig sem álltam le teljesen, ha tehettem, futottam, még ha nem is rendes atlétikai pályán. Pát hete kezdtem el ismét a tréningeket, már vártam, hogy újra edzésbe álljak. Ami a jövőt illeti, februárban már elkezdődnek a fedettpályás versenyek, aztán jön majd a szabadtéri szezon, és a világkupa versenyek. Augusztus végén, szeptember elején rendezik Japánban a világbajnokságot – azon mindenképpen részt szeretnék venni.

-Milyen terveid vannak a versenyeken kívül?

-Utolsó évemet kezdtem meg a mesterképzésen a szakedzői szakon a Testnevelési Egyetemen A 2024-es párizsi paralimpiáig mindenképpen versenyezni szeretnék, de utána elképzelhető, hogy kisebb csoportban parasportolókat edzenék. Még nem tudom. De az egybként is messze van, addig sok-sok verseny vár rám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában