Vádemelés

2022.01.27. 07:50

Védőfelszerelés nélkül küldött közmunkásokat a tetőre az egyik vasi település polgármestere, egyikük leesett

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni.

vaol.hu

Forrás: Pixabay.com

A Vas Megyei Főügyészség közleményben arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Sárvári Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan  veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy Vas megyei település polgármesterével  szemben, akinek a mulasztása miatt egy munkás több mint kettő méter magasból  leesett a tetőről és nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett.  

 

A vádirat szerint a polgármester 2020 decemberében utasított több  közfoglalkoztatottat, köztük a sértettet is, hogy egy korábban üzletként használt  épületről, amelynek bontásáról döntött az önkormányzat, szedjék le a cserepeket, mert  azok még használhatók más épületek javításánál. A vádlott azonban  védőfelszerelésként csak egy bakancsot adott a munkásoknak, és nem gondoskodott  arról, hogy a munkavégzésüket leesés elleni kollektív vagy egyéni védelemmel  biztosítsa. 

 

A sértett és munkatársa az esős, borús időben egy létrán mentek fel a tetőre, ahol a  sértett egy korhadt tetőlécre lépett, ami beszakadt, és a sértett a földre zuhant. A baleset azért következett be, mert a vádlott, mint munkáltató megszegte a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, sem a kötelező leesés elleni kollektív védelem  kialakításáról, sem az egyéni védőeszközök megfelelő használatáról – utasítási, illetve  ellenőrzési jogkörében – nem gondoskodott, így különösen nem határozott meg  kikötési, rögzítési pontokat, és feljutási biztosítás sem állt rendelkezésre a helyszínen. 

 

 A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni. 

 

Kiemelt képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában