Megyei Prima díj 2022

2022.10.17. 07:00

Hagyomány, innováció: bemutatjuk Gáspár Péter okleveles építőmérnököt

A Vas Megyei Prima Díj jelöltjei között bemutatjuk a magyar építészet kategória győztesét, Gáspár Péter okleveles építőmérnököt.

Merklin Tímea

Gáspár Péter okleveles építőmérnök

Forrás: Cseh Gábor

Gáspár Péter a Pollack Mihály Műszaki Főiskola mélyépítési szakán üzemmérnök oklevelet, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karán szerkezetépítő mérnök képesítést szerzett, ugyanitt végzett műemlékvédelmi szakmérnökként. 1984–1988 között a Vas megyei Építőipari Vállalatnál volt építésvezető, majd 1988-tól 1991-ig az AGROBER Szombathely építésztervezőjeként dolgozott. 1991-ben hozta létre a Gáspár Mérnöki Irodát, melynek ügyvezetője, vezető tervezője. Az első sikert 1989- ben aratta, amikor a Szép házak folyóiratban cikk jelent meg egy gencsapáti munkájáról, és az építmény az Év lakóháza lett. Ezután sok helyre hívták hasonló stílusú házak tervezéséhez. 

Huszonöt éve első lett az Országos építészeti tervpályázaton Kéthely szociális intézménye tervével. Oladon, a Bakó utcában épített 56 lakásos társasháza 2005-ben az Év homlokzata első díját nyerte; ugyanez a Baumit Kft. meghívásos pályázatán különdíjat kapott, és elnyerte az Átrium építész magazin különdíját is. Milánóban a Metra cég pályázatán 2009-ben modern lakóépület kategóriában kapta meg az Év homlokzata díjat; az olaszországi kiállításon a saját lakóházát mutatta be nagy sikerrel. 2011-ben második lett Az Év Bramac-tetője pályázaton. 2016-ban első lett a „Tradíció és innováció” – Tető az építészetben pályázaton, a díjat a szombathelyi ferences templom felújítási terveiért kapta. Különleges kihívás volt, hogy a műemlék templom új héjazatot kapjon, kiválóan oldotta meg, hogy a nem szokványos tetőformára miként lehet mai tetőcserepeket tenni. Szombathely városa 2012- ben Hefele-díjjal, 2019-ben Éhen Gyula-díjjal ismerte el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában