Ilyen volt 2022

2022.12.21. 15:24

TEK-es akció Szentpéterfán, vasi rádiós síbalesete és az első baba vezette a híreket januárban a vaol.hu-n

vaol.hu

Forrás: VN-archív

Fotó: Cseh Gábor

Közeledik az év vége, hamarosan már minden a karácsonyi előkészületekről, az ünnepek meghittségéről szól, majd elbúcsúzunk 2022-es évtől, és köszöntjük a 2023-at.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat. Összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, aminek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2022-es esztendő. Vegye fel a múltbalátó szemüveget, és tartson velünk.

Év végéig minden nap egy-egy hónapot mutatunk be, egészen január elsejével bezárólag. Kategorizáltuk a legolvasottabb cikkeink listáját, hogy különbféle tartalmak közül válogathassunk. Nézzük meg, tehát mik történtek 2022 januárjában…

Helyi kék hírek

Rálőttek egy határőrre Szentpéterfánál

Legolvasottabb írásunk egy sajnálatos esethez kapcsolódik, ami január 17-én történt. Reggel érkezett a hírt, hogy hatalmas a készültség Szentpéterfán, mivel egy embercsempész tüzet nyitott az osztrák határőrökre. Amikor odaértünk a határmenti kis vasi falu határához a rendőrök már elfogták az embercsempészeket, majd nem sokkal később megérkezett a TEK is, de miután a kommandósok szót váltottak a kékruhásokkal, mentek is tovább. Kiderült, hogy akiket elfogtak, ugyan embercsempészek voltak, de nem ők lövöldöztek a határnál, csak rosszkor voltak rossz helyen, ahogy mondani szokták. 

Ekkorra már elkezdtek szállingózni a hivatalosan is megerősített hírek arról, hogy sorkatonákra lőtt egy embercsempész a Monyorókerék/Eberau-Szentpéterfa határátkelőnél. A beszámolók szerint, a katonák ellenőrzés céljából állították volna meg a magyar rendszámú kisbuszt, mikor annak sofőrje a gázra taposott. A járművet végül egy földúton sikerült feltartóztatni. A raktérben tartózkodó migránsok és az egyik embercsempész ekkor kiugrottak a járműből. A menekülő embercsempész Magyarország felé kezdett el futni és lövéseket adott le a katonák felé, akik közül szerencsére senki sem sérült meg. Végül két nappal később, a hajnali órákban Körmendnél egy igazoltatás során fogták el a lövöldöző moldáv férfit. 

Halálos vonatbaleset Rátótnál

A korábbi évekhez hasonlóan az idei év első hónapja sem telt el sajnos halálos baleset nélkül. Január 19-én Rátótnál történt szörnyű tragédia: a vasúti átjáróban lévő fénysorompó pirosat jelzett és egy autó is várakozott az áthaladásra, amikor egy másik jármű kikerülte az álló autót, behajtott az átjáróba, majd ütközött a Szentgotthárd felé tartó vonattal. Az autó vezetője a helyszínen életét vesztette, a vonaton nem sérült meg senki.

Helyi közélet

Síbalesetet szenvedett a szombathelyi rádiós műsorvezető, mentőhelikopterrel vitték kórházba

Nem indult jól 2022-es év a népszerű szombathelyi rádiós műsorvezetőnek, Farkas Beninek, aki síebalesetet szenvedett és mentőhelikopterrel kellett a kórházba szállítani. Portálunknak elmesélte, hogy pontosan mi történt vele, az erről szóló írásunkat szintén sokan olvasták. A barátaival Lachtalba ment síelni, Beninek pedig ez volt az első próbálkozása ezzel a sporttal. Az első síklásnál egy esést követően kiment a térdkalácsa a helyéről. Mivel térdrögzítő is volt rajta, amit - utólag kiderült - rosszul vett fel, ezért ez még jobban nehezítette az azonnal segítségére siető mentők dolgát. A műsorvezető üvöltött a fájdalomtól és sokkos állapotban volt már, mire megérkezett a helikopter, ami a közeli kórházba szállította. Az orvosok hamar visszarakták a térdét, már a baleset napján ki is engedték a kórházból. Szerencsére nem történt komolyabb baj. 

Hatvan évvel ezelőtt esküdött örök hűséget egymásnak a váti házaspár

Azért boldog pillanatok is történtek 2022 januárjában. Példának okáért nem mindennapi jubileumot ünnepelt egy Vas megyei házaspár. Hatvan éve kötött házasságot Péntek László és Hergovits Veronika. Váton élnek, helybeliek mindketten. A jubileumon három gyermekük, öt unokájuk és négy dédunokájuk köszöntötte őket. Hatvan éve volt az esküvőjük, de ma is szívesen megölelik egymást, azt mondják: „ez tart minket életben”. Vera néni (79) a megértésről, megbékélésről, hitről beszél, Laci bácsi (86) summázza: olyan nincs, hogy egy páron belül ne lenne összezördülés, csak haraggal nem szabad lefeküdni, és értékelni kell mindent, ami van, mert „a kettőnk négy keze által raktuk össze”.

Kislány Vas megye első babája

Minden évben nagy népszerűségnek örvend olvasóink körében az első vasi baba híre, ami 2022-ben sem történt másként. Az első csöppség viszonylag hamar, éjfél után 15 perccel jött a világra és kislány lett. 

Elbúcsúztak Szombathelytől a Volánbusz járművei - videó

2021-es év egyik utolsó, 2022-es év első pillanata volt, hogy a Volánbusz járművei búcsúztak Szombathelytől. Ráadásul nem is akárhogyan. Egy korszak lezárult Szombathely életében: Szilveszter napja volt az utolsó, hogy a Volánbusz üzemeltette a helyi járatos autóbusz közlekedést. A Rohonci úton egymás mögé felsorakozva, vészvillógóval köszöntek el a megyeszékhelytől. Az arra járó autósok pedig dudálással jelezték üdvözletüket.

Karrier

A Forma–1 világa a pult mögül - A celldömölki László Bálint világsztárokat és királyokat etet

Beszélgetésünk a celldömölki László Bálinttal is a népszerű cikkek táborába tartozik, ami nem is csoda, hiszen nem akármilyen történetről van szó. Az idén már a nyolcadik szezonját kezdte meg a Forma–1-nél. Története hasonlít a szerencsét próbáló, majd a fele királyságot elnyerő mesehősökéhez. Még 2014-ben, 23 évesen egy apróhirdetésre jelentkezett. Felszolgálót kerestek a Hungaroringre, a lehetőséggel pedig élt, főnökei egyből ajánlatot tettek neki. 

Bálint kezdetben a terítésben és a felszolgálásban segített, de dolgozott a szakács keze alá, és takarítottt is, ha éppen arra volt szükség. Mindeközben pedig látta, kiszolgálta, esetenként meg is szólíthatta Gerard Butlert, Vin Dieselt, Steven Seagalt, George Lucast, Michael Douglast vagy éppen Catherine Zeta-Jonest. Egy légtérben lehetett Usain Bolttal, Serena Williamszszel, David Beckhammel, de akár a svéd és belga királyi család tagjaival, vagy éppen a maláj vagy a bahreini királlyal is.

 Kitartását siker koronázta, ugyanis beszélgetésünkkor már ő felelt a Mercedes-csapat cateringjéért. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a tavalyi szilveszter előtt pár nappal Bálintot kérte meg, hogy vezényelje le a szilveszteri partit a házában.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában