Hagyomány

2023.06.04. 10:12

Kitáncolták, majd kidöntötték a májusfát a Batthyány-kastély udvarán - fotók, videó

Június utolsó szombatján tartotta hagyományos májusfa-kitáncolását a fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Béri Balogh Ádám Táncegyüttes. A programot az ötletgazda, Pro Urbe-díjas Antal László emlékének ajánlották a táncosok.

Tóth Judit

Fotó: Jámbori Tamás

Megtelt élettel és gyerekzsivajtól volt hangos a Batthyány-kastély családi folkudvara, ahol sokféle játékot lehetett kipróbálni. A táncos apróságokat a fellépés izgalma is lázba hozta, hiszen számot kellett adni a tanév során tanultakból. A Partium Alapfokú Művészeti Iskola növendékei színvonalas műsort adtak a színházteremben Számadás címmel, majd a kastélyudvaron folytatódott a program a gálával, amelynek végén körbe táncolták és kidöntötték a májusfát. 

A gálaműsorban fellépett a házigazda Béri Balogh Ádám Táncegyüttes, a Dr. Pesovár Ernő AMI, a Gasztonyi Népdalkör, a Generációk Táncegyüttes, a Boglya Népzenei Együttes, a Bendő zenekar, a Partium AMI, az Ungaresca Senior Táncegyüttes, a Szikrák Táncegyüttes és az Ungaresca Táncegyüttes. 

A programon köszöntőt mondott Bebes István, Körmend polgármestere és V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. 

A májusfa-kitáncolást szervező Béri Balog Ádám Táncegyüttes 1968-ban alakult Körmenden, azóta meghatározó művészeti csoportja a városnak. A Korbacsics Tibor vezette együttes alaptevékenysége a Kárpát-medence magyar nyelvterületén felgyűjtött néptánchagyomány elsajátítása, átörökítése, valamint néptánc előadások, hagyományőrző programok megvalósítása. 

 

Az együttes éves szinten több ezer nézőt, érdeklődőt ér el, együttműködéseinek köszönhetően a körmendi térségen kívül, nemzetközi porondon is kiemelkedő színvonalon képviseli a magyar folklórt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában