Október 23. - 2023

2023.10.21. 18:56

'56-osok emlékezése az 56-os forradalomra - "Mi, magyarok a szabadság népe vagyunk" - fotók

Megindító és méltó módon emlékeztek az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire az ’56-os Szövetség Vas Vármegyei Szervezetének szombati ünnepségén Szombathelyen. Az ünnep fényét nem látványos bemutatók, fényfüzérek vagy nagyívű előadások adták, hanem az, hogy a forradalom 67. évfordulóján az ’56-osok és leszármazottjaik az ünneplők között ott álltak. A rendezvény azt jelzi: néhányan megpróbálhatják kipipálandó protokolleseménnyé silányítani október 23-dikát, de a forradalom üzenete és történelmi jelentősége miatt sem lehet ezt megtenni.

Tömböly Ágnes

Fotó: © Cseh Gábor

Immár harmadik éve külön hajtottak fejet az ’56-os Szövetség Vas Vármegyei Szervezetének tagjai Szombathelyen az ’56-osok terén. Sokatmondó, hogy nem vesznek részt a városi ünnepségen, miután 2021 októberében Mécs Imre szónokolt. Kemény fából faragták az ’56-osokat – történelmi távlatban is bizonyították ezt –, 2023-ban is saját rendezvényükön emlékeztek a forradalom 67. évfordulóján. Meghívásukra szombaton délután az ’56-osok emléktáblájánál gyűltek össze az ünneplők.

Kettétört életekről beszélünk”

Tóth Imréről, az 1956-os Pedagógusok Forradalmi Tanácsának elnökéről is beszélt Horváth Gábor önkormányzati képviselő köszöntőjében. - Hogy élte meg a család a meghurcolást, a megpróbáltatást? Azt, hogy Imre bácsi utána többet a katedrára nem állhatott, nem taníthatott? – ezt a kérdést feszegette. - Mindig a forradalom hőseire emlékezünk, de a forradalom hősei mögött családok, gyermekek, leszármazottak, feleségek vannak, s kettétört életekről beszélünk – mondta az önkormányzati képviselő, majd utalt arra is: a 67 évvel ezelőtti események nemzetünk számára a legtragikusabbak, egyben leghősiesebbek, amikből máig erőt meríthetünk.

- 1956 októberében csillagok hullottak a mélybe házak homlokzatáról, emlékművek csúcsairól, gyűlölt öttagú szimbólumok, hogy egy új, tiszta fényű csillag támadjon helyettük. Magyarország felett kisütött a nap és a szabadság szele járta be hazánk minden táját, Szombathely utcáit – kezdte ünnepi szónoklatát dr. Melega Miklós önkormányzati képviselő, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltárának igazgatója. Idézte Tóth Imre papírra vetett gondolatait, mi szerint: „Lehullt a béklyó kezünkről, vége van a félelemnek, bujkálásnak, rettegésnek. Eltűnt, mert elsöpörtük egy nemzet hősies szabadságharcával, megfojtottuk a terrort és virágzó, szabad tiszta élet felé tárhatjuk lelkünk ablakát”. Mi is volt az a kegyetlen korszak, az a terror, amiről Tóth Imre beszél? Mi jutott osztályrészül honfitársainknak az ’50-es években? - folytatta történelmi emlékezését dr. Melega Miklós, aki ezután címszavak felvillantásával engedett bepillantást a sötét korszakba.

A „földi pokol” címszavakban

„B-listázás, kuláküldözés, kuláklista, békekölcsön, terménybeszolgáltatás, padlássöprés, éhezés, szegénység, sorban állás, jegyrendszer, magántulajdon államosítása, kollektivizálás, erőszakos TSZ szervezés, erőltetett iparosítás, a szén és acél országa, Sztálinváros, tervgazdálkodás, 3 éves és 5 éves tervek, munkaverseny, (…) Szent István emlékezete helyett az Alkotmány ünnepe, Szent Miklós helyett télapó, Szent karácsony helyett fenyőünnep, vörös lobogó, ötágú csillag, sarló és kalapács, piros párttagkönyv, szocialista erkölcs, kötelező orosz nyelvoktatás, MHK próbázás, káderképzés, átnevelés, Disz, KISZ, ifjú gárda, úttörő és kisdobos mozgalom, éberség, belső ellenség, reakciósok, koncepciós per, ateizmus, dialektikus materializmus, klerikus reakció, egyház- és vallásüldözés, osztályellenség, osztályidegen, kibékíthetetlen osztályharc” – kizárólag terjedelmi okok miatt nem folytatjuk. Az önkormányzati képviselő hosszan sorolta a „földi pokol” címszavait.

Emlékeztek Lechner Ferencre is

Majd emlékezett az ’56-os Szövetség Vas Vármegyei Szervezetének korábbi elnökére, Lechner Ferencre is, akinek utolsó, 2020-ban elmondott beszédéből idézett: „Napjainkban, amikor szemrebbenés nélkül zúdítják országunkra a legdurvább, legképtelenebb, legeszementebb hazugságokat, tekintsünk vissza forradalmunk tanulságaira. A hazug világ ellen harc, küzdelem fogja össze egységünket újra, sorakozzunk fel az igazságosság zászlaja alatt!” Tanuljunk 56 hőseinek példájából bátorságot, tisztességet, önfeláldozást, összefogást, a közös célokért való együttes cselekvés képességét, kitartást, felelősségérzetet és hazaszeretetet – folytatta dr. Melega Miklós. 

„Mi, magyarok a szabadság népe vagyunk, megvédjük magunkat, jogos jussunkat, nemzeti és keresztény hagyományainkat minden hódító, tünékeny, divatos ideológiával és idegen hatalommal szemben! Ebben példaképeink ’56 hősei. (…) Isten óvja szabadságunkat, hazánkat, nemzetünk jövőjét!” - zárta megindító beszédét a képviselő. 

A rendezvény végén az ’56-os Szövetség Vas Vármegyei Szervezetének tagjai, a Fidesz-KDNP közgyűlési frakció képviselői és az ünneplők egymás után hajtottak fejet az ’56-osok emléktáblájánál, s helyezték el az emlékezés virágait, mécseseit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában