Nagyot álmodtunk!

2023.12.06. 20:21

Jótékonysági adománygyűjtés a Barnahusnak – játszótérre gyűjt a Vas Népe és a vaol.hu

A Vas Népe és a vaol.hu idei jótékonysági adománygyűjtésével a Barnahus szombathelyi szolgálatát támogatja. Nagyot álmodtunk: egy új játszóteret szeretnénk, ahol az abuzált gyerekek a kihallgatások és vizsgálatok során kicsit el tudnak lazulni.

Vaol.hu

Összefogással 2 millió 310 ezer forint gyűlt össze a Barnahus játszótérre - elkezdődhet a tereprendezés

Befejeződött a Vas Népe és a vaol. hu idei adventi jótékonysági adománygyűjtési akciója. Kedvezményezettünknek, a Barnahus Egyesületnek jelképesen a TEGYESZ Vörösmarty utcai épületének udvarán adtuk át az elmúlt hetekben összegyűlt több mint 2 millió 310 ezer forintot.

Mi is az a Barnahus?  

A Barnahus modell lényege a következő: mivel a hatóságok, a bírák és az ügyészek nem rendelkeznek megfelelő felkészültséggel a bántalmazott vagy szexuális abúzuson átesett gyermekek és fiatalok gyermekbarát meghallgatásához, sőt az elhúzódó ügyek és a gyermekek többszöri meghallgatása súlyosan károsítja az érintettek pszichés állapotát, a meghallgatást a lehető legkevesebbszer, a legnagyobb szakértelemmel kell végrehajtani a gyermekek érdekében. Erről itt olvashat: 

Szombathelyi pszichológus kezdeményezte  a Barnahust Magyaroszágon

A Vas Népe többször írt már az izlandi gyermekvédelmi modellről, a Barnahusról, amely dr. Lazáry Györgyné klinikai gyermek szakpszichológus, igazságügyi pszichológus szakértő kezdeményezésére 2016-ban Szombathelyen hozta létre első intézményét a bántalmazott gyermekek védelmére. 

Sőt! Lazáry Györgynével korábban a Lélekbarista podcastünkben is beszélgettünk erről a fontos ügyről. Figyelem! Megrázó tartalom a második részben! 

Mi a probléma, amiről a Vas Népe és a vaol.hu jótékonysági adománygyűjtése szól?  

A szombathelyi Barnahus-szolgálat a Vas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) Vörösmarty utcai épületében lelt otthonra és működik a szakszolgálat speciális szolgáltatásaként. Az épület mintegy 500 négyzetméternyi játszótere jelenleg nagyon leharcolt állapotban van. Ezt Pados Zsolttól a Vas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, az egyesület tagja mutatta meg.

© Cseh Gábor
A játszóteret Pados Zsolttól a Vas Vármegyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója, a Barnahus egyesület tagja mutatta meg.
Fotó: © Cseh Gábor

Mit szeretne a Barnahus az összegyűlt adományokból?  

Elkészült ugyanakkor az új játszótér koncepcióterve. Az Önök adományából a Barnahus Egyesület most felújíthatná ezt az udvart, hogy a 3-14 éves korú gyermekek jó körülmények között játszhassanak a szabadban. Tizenötmillió forintra van szükség, hogy a játszótér korszerű, 21. századi formát öltsön.  A jótékonysági adománygyűjtésünk lényege, hogy ezt a játszóteret a Barnahus szombathelyi szervezete mielőbb fel tudja építeni.

Hogyan támogathatom adományommal a Barnahust?   

Olvasóink támogatására számítunk a Vas Népe és a vaol.hu adománygyűjtésében. A december másodikai lapban találtak olvasóink egy csekket – a Mediaworks Zrt. átvállalta a tervezés, nyomtatás és behúzás több százezer forintos költségeit –, amelyen feladhatják adományaikat, de utalhatnak is a Lapcom Média Alapítvány Vas Népe és vaol.hu olvasói adományoknak nyitott alszámlájára a 12096705–01312657–00300002 számlaszámra december 21. 12 óráig.  

Köszönjük, ha a gyermekeknek segítenek! 

 

Cikkeink a témában:

- Dr. Takátsné dr. Tenki Mária a kezdetektől támogatta, hogy a Barnahus-módszert bevezessék Szombathelyen

- A Zaporozsec zenekar frontembere jótékonyságra buzdít! (videó)

- December 22-én várnak mindenkit sok szeretettel az MMIK Cafe és Music Pub-ban, ahol egy felejthetetlen buli élmény mellett még jót is cselekedhet. A belépőjegy árával Ön is segíthet a Vas Népe és a vaol.hu jótékonysági gyűjtésében, ahol a Barnahus kampányunkat támogatja.

- Perl Zoltán, a Falco KC kosárlabdázója is arra buzdítja olvasóinkat: támogassák a Vas Népe és a vaol.hu jótékonysági adománygyűjtő akcióját.

- A gyönyörű énekesnő, Danics Dóra is felkarolta a Vas Népe és a vaol.hu jótékonysági adománygyűjtő akcióját.

- Gyurasitsné Puska Hedvig igazságügyi pszichológus szakértőt, speciálisan kiképzett kihallgató pszichológust arról is kérdeztük, hogyan történik a gyermekek rendőrség által elrendelt kihallgatása.

- Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó 2018 novembere óta a Barnahus jószolgálati nagykövete. Ő is támogatja lapunk és a Barnahus Egyesület idei karácsonyi akcióját.

Kapcsolódó:    

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában