Pénzügyi vita

2024.03.25. 20:00

Miért alacsonyabb a szombathelyi óvónők átlagbére az országos átlagnál?

Minden óvodapedagógusnak a jogszabályban rögzített minimumot fizette ki az önkormányzat a bérfejlesztés során Szombathelyen – derült ki Maruzsa Zoltán államtitkár Nemény András polgármesternek írt leveléből.

Vaol.hu

Maruzsa Zoltán államtitkár levelében megerősítette: a pedagógus béremelést tekintve Szombathely városa átlagosan 33,07 százalékkal több támogatást kapott

Fotó: Magyar Nemzet

Nyilvánosságra hozta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár levelét a frisss.hu portál. Arra az iratra is hivatkozott Illés Károly, a Fidesz frakcióvezetője pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján, amikor közölte: országosan 630 ezer forint az óvodapedagógusok átlagbére, ez Szombathelyen mindössze csak 582 ezer forint. 

© Cseh Gábor
Illés Károly frakcióvezető pénteken rendkívüli sajtótájékoztatót tartott az ügyben 
Fotó: © Cseh Gábor


Az államtitkári levélből kiderült: „Az új illetményrendszer eltér a korábbi szabályozástól annyiban, hogy nem illetménytáblát, hanem illetménysávokat határoz meg az egyes besorolási fokozatba tartozók részére, így szélesebb lehetőséget biztosít a bérek teljesítmény alapján történő munkáltatói differenciálására”. Hangsúlyozta azt is: „A jogszabályokban 2024. január 1-jétől csak a bérsávokhoz tartozó minimumok és maximumok kerülnek meghatározásra, a konkrét illetmény megállapítása a munkáltató döntésének függvénye. Ez a rendszer a munkáltató részéről humánpolitikai döntései meghozatalkor egy felelősebb, proaktívabb hozzállást feltételez 

ami az Önök eljárásáról egyelőre nem mondható el, hiszen minden óvodapedagógusnak a jogszabályban rögzített minimumot fizették ki

 – áll az államtitkári levélben.    
Abból az is kiolvasható: 

miközben Nemény András polgármester afelől érdeklődött, hogy Szombathely városa mikor kapja meg a béremelés fedezetét, az államtitkár arról tájékoztatta: a város már 2024. január 29-én az átlagosan 32,2 százalékkal megemelt bérek kifizetéséhez szükséges támogatást kapta meg, és kapja azóta is. 

Maruzsa Zoltán hozzátette: „A Kormány úgy biztosította a költségvetési forrásokat, hogy azok átlagosan 32,2 százalékos béremelés biztosítását tegyék lehetővé a 2023. évi átlagbérhez képest”. 

A levél szerint a szombathelyi önkormányzat 2024-ben 588 millió 997 ezer 859 forint többlettámogatással számolhat, a 2024. évi megalapozó felmérés alapján az 33,07 százalékos pedagógus béremelésnek felel(ne) meg.

Az államtitkár tételesen leírta, hogy az egyes jogcímekre mennyi forrást kap a szombathelyi önkormányzat az államtól
Fotó: VN


Az államtitkár arra is felhívta Nemény András figyelmét: a támogatási többlet felhasználása célhoz kötött, azt Szombathely városa kizárólag személyi juttatásra fordíthatja, így ha továbbra is csak a többlet egy részét fizetik ki, akkor a városnak visszafizetési kötelezettsége keletkezik. 

Úgy vélem, itt az ideje, hogy Ön is megtegye a szükséges lépéseket, és ne tartsa vissza a pedagógusoknak biztosított forrásokat

- zárta a polgármesternek írt levelét Maruzsa Zoltán. 

László Győző oktásért is felelős alpolgármester múlt pénteken közleményben reagált, ígérte: ezen a héten a válaszlevél állításait pénzügyi kimutatásokkal tételesen cáfolni fogják. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában