Hírek

2013.09.23. 09:32

Stadion- és kaszinóügyben is vitáztak a maratoni közgyűlésen

Szombathely - A nyári szünet után csütörtökön újra összeültek a képviselők, hogy maratoni közgyűlést tartsanak.

Bajdó Bettina

19:06 - A városi múzeum igazgatóját is megszavazták 

A város fenntartásába került az év elején a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum és azóta számos változás történt az intézmény életében. Ezekhez kell alakítani az alapdokumentumot, erről is tárgyaltak a városatyák. Az igazgatóhelyettes személyében vitáztak egymással a felek. Sági József a kulturális bizottság nevében Czenki Zsuzsát javasolta. Czeglédy szerint viszont jobb lenne Szommer Ildikó. Ő azonban nem pályázott. Szavaztak mindkét lehetőségről, Czenki Zsuzsa lett az igazgatóhelyettes.

Mérei Tamás igazgatónak lejárt a megbízatása a szimfonikus zenekarnál, most új pályázatot kell kiírni. A közgyűlés Lazáry Viktort és Horváth Attilát delegálta a bíráló bizottságba. A SZOVA igazgatóságát és felügyelőbizottságát választották meg. Az igazgatóságban nincs történt változás, az elnök Marton Zsolt maradt. Az ellenzék Kővári Attilát és Kovács Elődöt, a SZOVA első vezérigazgatóját jelölte. El is fogadták.

Ismét vitás pontot találtak a képviselők, 43-ast, melynek pontos megfogalmazása: Javaslat a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott köznevelési intézményekben létrehozandó Intézményi Tanácsok önkormányzati tagjainak delegálására. A bizottság csak kormánypártiakat és civileket javasolt, az ellenzék pedig azt kifogásolta, hogy ők nem delegálhattak. Szünetet rendeltek el, ám utána sem csillapodtak a kedélyek. Végül mégis elkezdődött a szavazás, s döntöttek a tagokról is.

A Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyére is kitértek. Több alapító tag eltűnt már, a delegáltak közül többnek a mandátuma lejárt, és nem újították meg.

 

16.44 - Tíz kaszinóra írnak ki pályázatot

Délután négy órakor folytatódott a közgyűlés, rögtön szavaztak is a képviselők az Ady téri benzinkút területére vonatkozó bérleti jogviszonnyal kapcsolatban. Egyhangúan fogadták el a BPW-Hungária Kft. telephely bővítéséről szóló előterjesztést is. Rábólintottak arra a javaslatra is, mely a Belsikátor 1. szám alatti ingatlan értékesítésére vonatkozó pályázati felhívás feltételeinek jóváhagyásáról szólt. Elfogadták az önkormány által alapított alapítványok éves beszámolóját, s a  filmforgatási engedélyt is jóvá hagyták.

Javaslat került a képviselők elé az egyetértési jog gyakorlására II. kategóriájú játékkaszinó szombathelyi létesítésére vonatkozó koncessziós pályázat kiírása tárgyában. Németh Kálmán kért szót a kaszinó kapcsán. Elmondta, hogy sok pro és kontra vélemény hangzott el a frakcióban is. Vannak előnyei is, hiszen nő az idegenforgalom, de van ennek másik vetülete is. Szerinte a végeredmény nem rajtuk múlik. Összesen ugyanis tíz kaszinóra írnak ki pályázatot.

Sági József (Fidesz) azt mondta, költségvetési okokból jó lenne, de egyéb okokból nem, hiszen  a játék szenvedélybetegségeket okozhat. Dr. Puskás Tivadar szerint is óriási a dilemma. Lenne pozitív és negatív megközelítése is, ha helyben létesülne kaszinó. Czeglédy Csaba szerint a polgármester környezetében is elindult a pénzbegyűjtés, a Szedd Magad akció a kaszinó kapcsán.

Néhányan már most azzal járják a vállalkozásokat, hogy némi pénzért elintézik, hogy legyen kaszinó Szombathelyen. Azt ígérte, hogy erről is nyilvánosságra hozzák majd a bizonyítékokat. A polgármester erre reagálva kijelentette, hogy megkezdődött a kampány, ez már tisztán érezhető. Elfogadták a napirendi pontot.

 

13:56 - Parkolási rend

Rátértek a parkolási rend módosítására. Marton Zsolt alpolgármester szerint indokolt a rendszer felülvizsgálata, most több szegmensét is boncolgatták. Elfogadták az előterjesztést, ahogy arról is döntöttek, hogy kezdeményezik a budapesti Szántó Piroska emléklakásban található ingóságok ingyenes önkormányzati tulajdonba kerülését.  Délután négyig ebédszünetet rendeltek el.

 

12:56 - A költségvetés harmadik módosítása

Hosszú vita után elfogadták az egyes napirendi pontot, majd áttértek az egészségügyi alapellátás rendszerének fejlesztésére. Az informatikai rendszer fejlesztését tűzték ki célul, ennek köszönhetően a rendszer alkalmassá válhatna az ügyelet és a rendelők informatikai összekapcsolására is. A vita közben dr. Czeglédy Csaba nyilvánosságra hozta annak a képviselőnek a nevét, akit drogfogyasztással vádoltak. Lazáry Viktor alpolgármestert nevezték meg szenvedélybetegnek, a feljelentést délután teszik meg. Lazáry Viktor felszólalásában védte meg magát.

Ezt követően csitultak a kedélyek, s négy napirendi pontot fogadtak el a városatyák. Rábólintottak a  településrendezési terv módosítására, illetve a vagyongazdálkodási bevételekről szóló tájékoztatóra is. Fél 12 után ötperces szünetet rendelt el a polgármester, mivel nem volt meg a határozathozatalhoz szükséges létszám.

Rövid szünet után folytatódott a közgyűlés, mindjárt a nyolcas napirendi ponttal, a költségvetés harmadik módosításával.  Molnár Miklós alpolgármester elmondta, hogy most csak kisebb mértékű módosításról van szó, majd az adósságkonszolidációról beszélt. Kiderült, hogy vannak hitelek, amelyeket teljesen elvitt a bank, s vannak, amelyeket ugyanúgy kell törleszteni, mint eddig. Akad, amelyiknél a futamidő, s akad, amelyiknél a törlesztőrészlet összege csökkent. Megszavazták ezt is, csakúgy, mint könyvvizsgáló véleményét, s a beszámolót költségvetési gazdálkodásának I. félévi helyzetéről is.  Rátértek az önkormányzat bankszámla vezetésével kapcsolatos közbeszerzési eljárásra is. Németh Kálmán (MSZP-SZTKE) hangsúlyozta, hogy jó lenne, ha két év után lenne bankszámlavezetője a városnak. Megszavazták ezt az előterjesztést is.

Rátértek a Vasivíz Zrt. víz- és csatornadíjaival kapcsolatos tájékoztató megtárgyalására, s el is fogadták a napirendi pontot, csakúgy, mint a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. és a SZOVA Zrt. között kötött vállalkozási szerződés módosítását.  Módosították a távhőszolgáltatásról rendeletet, s ennek kapcsán megszólalhattak a lakásszövetkezetek képviselője is. Elmondta, hogy márciusban tárgyaltak, s akkor felmerült az a probléma, hogy képtelenség lenne eleget tenni annak, hogy minden díjfizetővel aláírassák, hogy elfogadja-e az elszámolást. Szombathelyen ugyanis nyolcezer díjfizető van. Most meglepődve tapasztalták, hogy szinte ugyanaz került bele a rendeletbe, csak más szóhasználattal, ami ellen ők szót emeltek. Hozzátette azt is, hogy ez most hogyan működik: a lakásszövetkezet felfogad egy független céget, amelynek a munkatársa bemegy a lakásokba, feljegyzi és aláíratja az óra állását. A szakcég elküldi az elszámolást a lakásszövetkezetnek, amit ők továbbítanak a szolgáltatónak is. Ott aztán kiszámolják, hogy lesz-e ráfizetés vagy sem. A módosító javaslatokat beépítették, végül elfogadták a rendeletet.

 

11:32  - Lazáry Viktort nevezték meg drogfogyasztónak

Csütörtök délelőtt lejárt az MSZP-SZTKE frakció ultimátuma, melyet a fideszeseknek adtak. A közgyűlésen Lazáry Viktor alpolgármestert nevezték meg szenvedélybetegnek és drogfogyasztónak.

Dr. Czeglédy Csaba kedden tartott sajtótájékoztatót, mivel azt állította, hogy a város egyik fideszes képviselője drogokkal él, s erre bizonyítéka is van. Akkor azt mondta, ha nem mond le 48 órán belül az érintett képviselő, akkor nyilvánosságra hozzák. Az ultimátum letelt, s már fél 11 előtt lehetett látni egy videofelvételt a világhálón, melyet bizonyítékként hoztak fel az egyik fideszes képviselő ellen. A közgyűlésen 11 óra után pár perccel dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető szót kért, s elmondta, hogy másfél éve van tudomásuk arról, hogy Lazáry Viktor alpolgármester szenvedélybeteg. Éppen azért hozzák ezt most nyilvánosságra, hogy az alpolgármester ne váljon zsarolhatóvá a bűnözők részéről. Hozzátette, hogy két orvos is van a Fidesz-frakcióban, így lesz kihez fordulnia segítségért. A frakcióvezető azt is tudni vélte, hogy az alpolgármester a városháza irodájában is fogyasztott már drogot. Továbbá, hogy szerdán Sopronban és Szombathelyen is járt a kórházakban azért, hogy negatív drogtesztre tehessen szert.

Dr. Puskás Tivadar polgármester közben megvonta a szót dr. Czeglédy Csabától, mivel szerinte ez nem közgyűlési téma, olyan vádak hangzottak el, melyek a bűncselekmény kategóriájába tartoztak. Hozzáfűzte még, hogy nem érti, ha több mint egy éve tudomásuk van a drogfogyasztásról, akkor miért nem került ez még szóba.

Lazáry Viktor is reagált a vádakra. Elmondta, nem próbált meg negatív tesztet produkálni, csupán annyi történt, hogy a keddi sajtótájékoztató után bement a Markusovszky kórházba, s elvégeztette azt a tesztet, melyet a közgyűlés többi tagja is. A teszt hatféle kábítószert képes kimutatni a szervezetben, neki mindegyikre negatív lett a mintája. Hangsúlyozta, sem a múltban, sem a jelenben, sem a jövőben nem fogyasztott, fogyaszt és kíván fogyasztani kábítószert. Az elmúlt években mindig arra törekedett, hogy az egészséges életmódhoz szükséges infrastruktúrát és pénzügyi feltételeket megteremtse a városban. További nyilatkozatokat és jogi lépéseket pedig csak az ügyvédjével való konzultáció után tesz majd.

Dr. Czeglédy Csaba még annyit hozzátett, hogy ma délután fél háromkor feljelentést tesz a megyei rendőr-főkapitányságon, s átadják a bizonyítékokat is. Annak a drogdílernek a nevével együtt, aki ellátja a szombathelyi ismert embereket kemény drogokkal. A végén elmondta még, hogy nem a szenvedélybetegeket kell büntetni, hanem azt, aki eladja nekik a kábítószert.

 

10:36 - Kiakadnának a mérőműszerek

Dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte a nyár után a képviselőket, s rögtön az elején hangsúlyozta, hogy a politika megítélése olyan, ahogy a politikát művelők megnyilvánulnak. Hozzátette, a feladatuk, hogy példát mutassanak azzal, ahogyan élnek. A polgármester ezt követően két dolgot emelt ki, kormánytámogatást kapott az újraélesztési program, s megemlítette a Haladás-pálya felújítását. A képviselők megemlékeztek Krizmanics Ferenc egykori tűzoltóparancsnokról is, aki 48 éves korában váratlanul elhunyt.

Ezt követően áttértek a napirend előtti javaslatokra. Dr. Czeglédy Csaba (MSZP-SZTKE) frakcióvezető rögtön előhozta, hogy komoly problémák merültek fel az Aranyhíd nevelési és oktatási központban, s nemcsak ott. Több iskolában is vannak halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, akik szintén nem kapják meg a jogszabályban előírt támogatást. Egy nap kiesés is hatalmas hátrányt jelent számukra. A képviselő szerint legalább ezt a plusz terhet ne kelljen a zaklatott életük mellett a szülőknek viselniük. A polgármester erre reagálva kijelentette, hogy a javaslat későn jött, mert elkezdtek már reagálni erre a helyzetre. Hozzáfűzte, hogy a tankerület vezetője ad majd tájékoztatást a helyzetről. Dr. Horváth Attila (MSZP-SZTKE) az egykori Novák-piac áldatlan állapotára hívta fel a figyelmet, Gyebrovszki János (MSZP-SZTKE) pedig hiányolta a korábban tett ígéretek beváltását, például garázsügyben, s szerinte nem megfelelő a tájékoztatás stadionügyben sem.  Balassa Péter (Jobbik) frappáns megállapítást tett: „Ha a feszültséget mérni lehetne a teremben, kiakadnának a mérőműszerek". Több napirendi javaslat is érkezett, ezekről egyenként szavaztak.

Gyorsan rá is tértek az első napirendi pontra, az Integrált Városfejlesztési Stratégia harmadik ütemére, mely a Csónakázótó és környékének felújításáról szól. Lazáry Viktor alpolgármester elmondta, hogy megkeresik majd a város cégeinek képviselőit, hogy nyugati mintára támogassák egy-egy épület rendbetételét. Ismét előkerült a Haladás stadion felújításának az ügye, az ellenzés csak azt szeretné, ha tudnák, hogy mi történik. Ahogy Gyebrovszki János is elmondta, a képviselők irányítják a várost, s a közgyűlésnek nem a nyilvánossággal egy időben kellene értesülnie a dolgokról. A Csónakázótóval kapcsolatban is szeretnék, ha figyelnének rájuk. Többször felhívták már a figyelmet arra, hogy büdös a tó vize.  Azt mondták, nem akarják, hogy ráköltsenek milliárdokat a tóra, majd - mivel büdös a víz, s pusztulnak benne a halak - nem menne oda senki. Lazáry Viktor figyelmeztette arra többieket, hogy a napirendi pont az városfejlesztési stratégiáról szól, nem pedig a stadion felújításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!