Itt oltják majd a vasi kismamákat

A Nemzeti Népegészségügyi Központ március 26-án engedélyezte a várandósok soron kívüli koronavírus elleni oltását.

VN

Forrás: Shutterstock

Fotó: Josep Suria

A héten várhatóan minden megyében és Budapesten is lesz kijelölt kórházi oltópont, ahol a regisztrációt követően a várandós előzetesen maga is kérhet majd időpontot az oltásra – írta Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter vasárnap a közösségi oldalán. Információnk szerint a Vas megyei kismamákat a MÁV-Rendelőintézetben oltják majd. Elkülönített idősávban hívják be őket, és a háziorvosok irányítják oda őket.

A kőszegi 4. számú körzet háziorvosát, dr. Prugberger-Németh Lillát a tapasztalatairól kérdeztük. – Valóban nagyon friss még a hír, és még a háziorvosok is várják a részletes tájékoztatást. Egy szoptatós kismama jelentkezett eddig az oltásra, de nincs is túl sok várandós a körzetemben. Ha az oltási listánkon minden regisztrált páciens szerepelni fog, közülük a várandósokat ki tudjuk majd emelni, és mindegyiküket tudom értesíteni arról, hogy van lehetősége a védőoltásra. Ha élni kívánnak vele, beoltjuk őket.

Pfizer- és Moderna-vakcinát lehet használni
Fotó: Cseh Gábor

A háziorvos egyértelműen ajánlja a koronavírus elleni védőoltást a várandósoknak és a szoptatósoknak is. – Biztonságosak a vakcinák. Ha valaki oltást kap, az immunválaszt vált ki a szervezetében, ez bizonyos szinten felvértezi a vírus ellen, és nem alakulnak ki súlyos szövődmények. Míg ha várandósan megfertőződik, abba akár ő és a magzat bele is halhat.

Osztja a véleményét dr. Kovács Antal, a Markusovszky kórház celldömölki telephelyén működő szülészet-nőgyógyászat osztályvezető főorvosa. – Egyetértek a szakmai állásfoglalással. Volt már alkalmam találkozni covidos kismamával. Inkább egy oltás utáni enyhe reakció történjen, mint a betegség, mert az kiszámíthatatlan. Többen kérdezték már a véleményemet, minden kismamával megbeszéltük a lehetőségeket. A várandósság első 12 hetében a gyógyszeres kezelés, az oltás is ellenjavallt, a második trimesztertől ajánlom az első oltás beadását. Az oltáshoz Pfizer- és Moderna-vakcinákat lehet használni. A várandósok a 2. vagy a 3. trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, a második oltást a szülés után javasolják beadni a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában