A nagy körkép

2024.03.15. 21:00

Egész Vas vármegye ünnepelte március 15-ét - több száz fotóval, videókkal

Az 1848/49-es forradalom és szabadság kitörésének évfordulóját idézzük: március 15-e nemzeti ünnep. A vasi településeken is mindenütt megadták a módját az ünneplésnek.

Vaol.hu

Fotó: Benkő Sándor

Vasegerszeg

A Vas Vármegyei Közgyűlés csütörtökön Vasegerszegen ünnepelt. Az ünnepi közgyűlés után Németh József, Vasegerszeg polgármestere és Majthényi László, a vármegyei közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a vármegyei himnusz dallamait követően átadták vármegye elismeréseit.

Kőszeg

Kőszegen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára volt az 1848–49-es Forradalom és Szabadságharc kezdetének 176. évfordulója alkalmából rendezett műsor szónoka csütörtökön. 

A Jurisics-vár lovagtermében arról az időszakról adott kitekintést, amikor átfordult a forradalom szabadságharccá. Kitért ennek következményeire nemzetünkre, az itt élő nemzetiségekre és Európára nézve.

A forradalom vértelenül kezdődött – mondta Soltész Miklós, majd kiemelte a Habsburg-birodalom akkori császárát, V. Ferdinándot, aki egyben magyar apostoli király is volt, és akit 1848 decemberében a bécsiek fosztottak meg a tróntól, a császárságtól. 1848 áprilisában, a forradalom után az uralkodó kinevezte a magyar független kormányt, élére Batthyány grófot. Első hadügyminiszterként Mészáros Lázárt, császári-királyi vezérőrnagyot. Szintén az uralkodó parancsára a császári-királyi hadsereg katonái felesküdtek a magyar Alkotmányra, idézte fel. Kiemelte azt is, hogy a bécsi udvar cselszövésével, valószínűleg az uralkodó megkerülésével Jellasics horvát bánt Magyarország ellen küldték. A támadás a több száz éves együttműködés után szembeállította a nemzetiségeket és a magyar népet. 

– Forradalmunk és szabadságharcunk sok szép történése és sok szomorú eseménye is volt – mondta, majd egy kőszegi vonatkozásút említett: a Peresznye–Salamonfa melletti csatából horvát származású katonákat hurcoltak a városba, és több mint negyven embert kivégeztek. Ma a világban ugyanez történik: birodalmi központok egymásnak ugrasztanak népeket, nemzeteket, és ennek következményeként tízezrek, százezrek halnak meg ártatlanul – mondta. 

Az emlékezés, az ünnep üzenetét úgy foglalta össze: felelősek vagyunk eleink küzdelméért, véráldozatáért is. Ugyanígy felelősek a fiatalokért, akiket nevelünk, gyermekeinkért, unokáinkért, hogy olyan hazát tudjunk átadni nekik, ami szabadsággal teli. Legyen biztos pont! 

Sárvár

Sárváron a Nádasdy-vár udvarán tartottak megemlékezést csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából. 

– Jómagam nem csak a tervezésben hiszek. (…) Hiszek abban is, hogy már a célok megfogalmazása idején vonjuk be az érdekelt feleket. (…) Egy bizonytalan jelenben, egy folyamatosan alakuló jövőben Sárvár legyen biztos pont, ahol érdemes lenni és jó élni. Amiért érdemes tenni, és amit érdemes szolgálni. Nekem ezt jelenti 1848 és 1849 üzenete – hangzott el dr. Máhr Tivadar alpolgármester beszédében. 

 

 

Celldömölk

Tanulhatunk tőlük Fehér László, Celldömölk polgármestere a csütörtöki városi ünnepségen hangsúlyozta: – A kokárda jelenti a tavaszi ébredést, a szabadságvágyat. Jelenti az egyetértés, az egyet akarás ünnepét. 

– Tanulhatunk a márciusi ifjaktól, hiszen ők hittek abban, hogy kitartással, egyet akarással megvalósítható a közös cél, amit kitűztek maguk elé. Hozzátette: – Ma is a szabadság, az egyenlőség és a testvériség eszméi a legfontosabb értékek, amelyekre építhetjük a jövőnket. Felelősek vagyunk egymásért, egyénenként és közösségben, nemzetben egyaránt. 

Körmend

Bebes István, Körmend polgármestere tegnap arról beszélt: – Körülnézve ma Európában, azt látjuk, hogy nincs még egy olyan nemzet, amelynek emlékezetében a negyvennyolcas forradalom ennyire elevenen és ennyire pozitívan élne, mint a mi emlékezetünkben. Ez nem véletlenül van így. 

Fotó: Jámbori Tamás

A magyar forradalom ugyanis nem pusztított, nem rombolt, hanem alapokat teremtett: ezeken az alapokon épült fel a mai polgári Magyarország, mindannyiunk Magyarországa, hazája. Műsort adott a Béri Balogh Ádám Táncegyüttes és a Körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium, közreműködött a Városi Vegyeskar, a Városi Fúvószenekar és a Batthyány Lovas Bandérium. 

Szombathely

 A szombathelyi önkormányzat által szervezett megemlékezés a hagyományoknak megfelelően az MMIK előtti téren kezdődött, ahol a város és a vármegye képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Ezt követően az ünneplő sokadalom a hagyományőrző 11-es lovas huszárok felvezetésével átvonult a Március 15-e térre. Itt pedig először a Himnusz hangjaira felvonták az országzászlót, majd pedig az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium három diákja adott rövid ünnepi műsort. 

A megemlékezés központi helyszíne idén is a Savaria Múzeum mögötti park volt, ahová Szombathely Város Koncert Fúvószenekara vezette át az ünneplőket. Rövid műsor és a Himnusz után dr. Nemény András polgármester tartotta meg ünnepi beszédét: arról a 48-as március 15-éről beszélt, mely egy tökéletes és egyedülálló pillanat volt, ami fényével szabályosan szétrobbantotta a sötétséget.

Nemzeti elkötelezettség A délelőtti városi megemlékezés után a Fidesz–KDNP pártszövetség helyi szervezete ünnepelt. Az MMIK előtti téren Jagodits Zsuzsa képviselőjelölt köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte a 1848/49-es eseményeket. Ünnepi beszédet mondott Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa, a Fidesz– KDNP szombathelyi polgármesterjelöltje: 

– Most megint olyan idők járnak, amikor nemzetünket félteni kell – mondta Lenkai Nóra. Hozzátette: – A függetlenségünk záloga most a megfeszített munka, a nemzet sorsa iránti feltétlen elkötelezettség. Ez utóbbiban már példát mutattak őseink. Nekünk követni kell ezt, szeretett hazánkat, szeretett otthonunkat, Szombathelyt ismét őrhellyé téve a magyar nemzet egységéért. 

A skanzenben a hagyományos kishuszáravatáson a dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő is részt vett. 

Kemeneskápolna

Vámos Zoltán vármegyei főispán Kemeneskápolnán mondott beszédet tegnap. Az európai helyzetre utalva szólt arról is: – Nagy többségünk nem kér a külső erők és itthoni barátaik tanácsaiból. Tudjuk, mi jó nekünk. A nemzeti identitás, hazafiság és a valódi európaiság, benne a világnézettől függetlenül, minden jóérzésű ember által elfogadható keresztény értékek, az igazi, felelős szabadság fundamentumán építkezünk tovább. Ebben példát adnak nekünk 1848/49 hősei.

Vép

Szentgotthárd

Vasvár

Jánosháza

Bük

Csepreg

Sorkikápolna

Kapcsolódó:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában